Úřad pro ochranu osobních údajů: Evropa si připomíná Den ochrany osobních údajů

30.01.2021 19:27

Před čtyřiceti lety – 28. ledna 1981, přijala Rada Evropy historicky první zákonodárný dokument, který reflektoval ochranu osobních údajů. Tehdejší Úmluva o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních údajů se stala vzorem a inspirací pro další navazující zákony, které tuto oblast formovaly, včetně obecného nařízení.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Evropa si připomíná Den ochrany osobních údajů
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

„Den ochrany osobních údajů berme jako připomínku doby a situace, ve které žijeme. Všudypřítomná digitalizace a stále větší úloha online světa internetu nám přináší spoustu výhod a ulehčení. Zároveň však představuje také mnohá nebezpečí. Ještě nikdy v minulosti nebylo tak jednoduché dostat se nám do soukromí a zneužít naše osobní údaje k manipulaci nebo dalšímu nekorektnímu jednání ve vlastní prospěch.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Jejich hodnotu a křehkost nám ukazují také stále častější kybernetické útoky. Kybernetické útoky však nejsou jedinou současnou hrozbou pro naše soukromí. Značná rizika pro ochranu osobních údajů přinášejí rovněž dobře míněná opatření v rámci boje proti pandemii nemoci COVID-19. Tato opatření je vždy nutno velmi pečlivě posuzovat z hlediska vyvážení chráněných zájmů (ochrana života a zdraví a ochrana soukromí), efektivity a rizika zneužitelnosti vytvořených prostředků. Je proto nutné, aby byla ochraně našich osobních dat věnována větší pozornost než kdy dříve,“ uvedl předseda Úřadu Jiří Kaucký.

V tomto směru zároveň ocenil roli obecného nařízení (GDPR). Právní norma, který má ochranu osobních údajů v současné době na starosti, ještě lépe odpovídá nadnárodnímu rámci ochrany osobních údajů v zemích Evropské unie. Vzorem se však v mnohem větší míře stává také pro další státy mimo evropskou sedmadvacítku.

Na základě poznatků z praxe Úřadu vnímá jeho předseda Jiří Kaucký, že stále větší respekt si obecné nařízení získává také napříč českou společností. „I díky prudkému rozvoji digitalizace a vlivu online světa internetu na náš dnešní život se z něj postupně stal respektovaný právní předpis, jehož důležitost si uvědomuje stále více lidí, stále však často bohužel až v okamžiku, kdy se stanou obětmi jeho porušení,“ konstatoval.

U příležitosti dnešního kulatého výročí vydala Rada Evropy Deklaraci, ve které mimo jiné vyzývá členské státy k ratifikování Protokolu o změně Úmluvy 108, kterým je dosavadní znění modernizováno a přizpůsobeno dnešnímu stupni rozvoje digitálního světa.

Svůj příspěvek ke Dni ochrany osobních údajů dnes vydal také Evropský sbor (EDPB). Na tvorbě originálního videa, v němž v krátkých prostřizích hovoří zástupci evropských dozorových úřadů, se podílel také Úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…