Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR – posílení ochrany osobních údajů je tu

26.05.2018 15:46

Pátečním dnem vstupuje v účinnost obecné nařízení o ochraně osobních údajů známé také pod zkratkou GDPR. Nařízení přináší lepší a efektivnější ochranu osobních údajů občanů v celém prostoru EU. Na jeho plnění bude v České republice dohlížet Úřad pro ochranu osobních údajů, který zároveň v této oblasti neustále rozšiřuje svoji informační aktivitu pro veřejnost.

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR – posílení ochrany osobních údajů je tu
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

„Dochází ke změně právního rámce, kterým se musí řídit všichni, kdo osobní údaje zpracovávají nad rámec vlastních, výlučně osobních nebo domácích činností a jehož se mohou při využívání a případném vymáhání svých práv subjektu údajů dovolávat úplně všichni, kdo se pohybují v Evropské unii nebo evropském hospodářském prostoru,“ komentovala vstup obecného nařízení v účinnost předsedkyně Úřadu Ivana Janů.

Úřad v pátek spustil další telefonní linku k příležitosti nabytí účinnosti GDPR. Jejím cílem je poskytnout nejnutnější konzultaci k tématům týkajícím se obecného nařízení. Veřejnosti je k dispozici na telefonním čísle +420 234 665 800.

Jedná se o nejnovější iniciativu Úřadu k maximální informovanosti obyvatel ČR o obecném nařízení. Již dříve umístil na svůj web speciální rubriku GDPR (obecné nařízení), kam pravidelně vkládá nejnovější informace týkající se GDPR. Pro širokou laickou veřejnost, která má zájem dozvědět se vše o obecném nařízení jednoduše a bez právnických termínů, vytvořil mikroweb. K tématu navíc dlouhodobě po celé republice vystupují na nejrůznějších přednáškách a seminářích experti ÚOOÚ.

Nařízení Evropského parlamentu a rady EU 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) zavádí v celé Evropské unii některé novinky, které mají za cíl zefektivnit ochranu osobních údajů jejích občanů. Je společnou iniciativou všech států EU, které tak reagovalo na raketové rozšíření internetu v 90. letech a s tím spojená rizika pro lidské soukromí.

V pátek probíhá ustavující jednání Evropského sboru na ochranu osobních údajů, který je tvořen vedoucími jednotlivých dozorových úřadů v členských zemích. Za Českou republiku bude jeho členem předsedkyně Úřadu, která je na jeho dnešním ustavujícím jednání osobně přítomna. Sbor bude zajišťovat jednotné uplatňování GDPR a nahradí stávající expertní pracovní skupinu označovanou jako WP29.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Hrad: Prezident republiky přijme nové velvyslance

16:05 Hrad: Prezident republiky přijme nové velvyslance

Prezident republiky Miloš Zeman převezme ve středu dne 19. června 2019 od 14:00 hodin na Pražském hr…