Úřad pro ochranu osobních údajů: Kyberbezpečnost je především záležitostí naší vlastní zodpovědnosti

24.10.2020 10:49

Úřad pro ochranu osobních údajů přijal záštitu nad prestižní mezinárodní konferencí IS2 – Information Security Summit. Jeho předseda Jiří Kaucký ve své zdravici shrnul nebezpečí, která znamená pohyb v kyberprostoru pro ochranu osobních údajů, i možná řešení, jak se těmto hrozbám vyhnout.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Kyberbezpečnost je především záležitostí naší vlastní zodpovědnosti
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Kaucký zdůraznil, že pouze čekat na globální řešení nestačí. Cílem by mělo být dosažení co největší míry soběstačnosti v technické oblasti ochrany dat. „Zmíněná soběstačnost nám poskytne kontrolu zejména nad tím, jak je s našimi daty skutečně nakládáno a že smazaná data nebudou mít nikde svou uloženou záložní verzi.  Bohužel ve správě a budování ICT systémů čelí stát přetrvávajícím bezpečnostním problémům, což potvrdila nejedna výroční zpráva BIS nebo NKÚ za poslední roky,“ uvedl.

Kyberbezpečnost pak nabírá na aktuálnosti během současných opatření proti pandemii onemocnění COVID-19, kdy se běžným prostředkem stala práce z domova. Taková praxe se ukazuje být velkou bezpečnostní výzvou nejen pro malé a střední podniky, které na podobnou realitu nemusely být zcela připravené, ale i pro státní správu. U ní přitom vzniká výrazné nebezpečí s ohledem na velké veřejné databáze státu.

Celoevropská či dokonce celosvětová regulace však nemůže v dynamickém prostředí digitálního světa nikdy být zcela efektivní. Pro úspěch je třeba zapojení všech občanů. “Důležitý je především odpovědný osobní přístup a neustálé navyšování ochrany, ať již odpovídajícími technickými prostředky či vyhodnocením pravděpodobnosti a závažnosti bezpečnostních rizik, které plynou z našeho vlastního jednání,“ vyzval předseda ÚOOÚ.

Mezinárodní konference IS2 – Information Security Summit, kterou v tomto týdnu znovu hostilo Karolinum Univerzity Karlovy, si i ve svém 21. ročníku vytkla za cíl zvýšit povědomí o důležitých trendech v oblasti informační bezpečnosti. Jednou z institucí, která nad akcí letos převzala záštitu, byl také Úřad pro ochranu osobních údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…