Úřad pro ochranu osobních údajů: Nová metodika Úřadu ke kamerovým systémům

10.02.2024 20:41 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil novou Metodiku k návrhu a provozování kamerových systémů z hlediska zpracování a ochrany osobních údajů.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nová metodika Úřadu ke kamerovým systémům
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Cílem metodiky k návrhu a provozování kamerových systémům je snaha  Úřadu zajistit kvalitnější  orientaci správců a zpracovatelů osobních údajů, a to včetně dodavatelů kamerových systémů v povinnostech, které je nutné dodržovat.

Metodika se týká kamerových systémů (včetně fotopastí) se záznamem a také kamerových systémů v režimu on-line, které jsou zahrnuty do zpracování osobních údajů.

Metodika není právně závazným dokumentem a zůstává tedy povinností správců osobních údajů postupovat vždy v souladu s Obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR) a Pokyny EDPB č. 3/2019. Správná aplikace metodiky by ovšem měla zaručit soulad jak s Obecným nařízením (GDPR), tak i s uvedenými Pokyny Sboru (EDPB).

Vzhledem k tomu, že metodika není právně závazná, může správce k zajištění plnění povinností stanovených obecným nařízením o ochraně osobních údajů využít i jiné metody nebo postupy. Je také možné využít jen některé části metodiky a zbytek požadavků řešit odlišně.

Metodika, kterou zpracoval Úřad pro ochranu osobních údajů by měla usnadnit pozici malých správců osobních údajů, zejména v případech běžných kamerových systémů.

Je navrženo zavedení řazení kamerových systémů do čtyř tříd, a to s návrhem minimálních technických a organizačních opatření a příkladem možného zpracování balančního testu.

V případě některých kamerových systémů mohou metodiku doplnit i postupy vydané příslušnými ministerstvy (např. Ministerstva školství pro školy nebo Ministerstva vnitra pro obce), které mohou upravovat některá specifika. Metodika neřeší kamerové sledování, které je nezbytné pro splnění úkolu prováděného ve veřejném zájmu nebo při výkonu veřejné moci, kterým je pověřen správce nebo je zpracování nezbytné pro splnění právní povinnosti, která se na správce vztahuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…