Úřad pro ochranu osobních údajů: Nové hrozby pro ochranu osobních údajů

06.09.2022 13:30 | Tisková zpráva

Byly indikovány nové hrozby, a to nejen pro ochranu osobních údajů. Správci by proto měli provést taková opatření, aby zamezili nebezpečí napadení, a tím i potenciálního porušení zabezpečení osobních údajů.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nové hrozby pro ochranu osobních údajů
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Byly indikovány nové hrozby, a to nejen pro ochranu osobních údajů. Správci by proto měli provést taková opatření, aby zamezili nebezpečí napadení, a tím i potenciálního porušení zabezpečení osobních údajů. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Národní úřad pro kybernetickou a informační  bezpečnost (NÚKIB) varuje před novou hrozbou phishingových podvodů, tentokrát s motivem nabídky příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Cílem je přesvědčit adresáty k přihlášení na podvodné stránce pomocí bankovní identity. Zadané přihlašovací údaje pak útočníci aktivně využijí k přihlášení do legitimního bankovnictví, a tím dojde k odeslání výzvy pro dvoufázové ověření, kterou v tu chvíli oběť potvrdí.

Zároveň s tím byla ze strany NÚKIB indikována závažná zranitelnost pro vzdálené připojení VPN ZDE. Zranitelnost CVE-2022-26113 (CVSS 7.5), která se týká vzdáleného připojení klienta do vnitřní sítě. Neprivilegovanému uživateli, který disponuje přístupem ke koncové stanici s VPN klientem od společnosti FortiClient, je umožněno získat práva uživatele SYSTEM.

Zranitelné jsou následující verze klienta pro operační systém Windows
FortiClientWindows verze od 6.0.0 do 6.0.10
FortiClientWindows verze od 6.2.0 do 6.2.9
FortiClientWindows verze od 6.4.0 do 6.4.7
FortiClientWindows verze od 7.0.0 do 7.0.3

Pro mitigaci této zranitelnosti je nutné aktualizovat na FortiClientWindows verze 7.0.4 a vyšší nebo verze 6.4.8 a vyšší.

Pokud k napadení dojde prostřednictvím softwarové aplikace, na jejíž zranitelnost upozornil např. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a správce neučinil doporučené kroky pro zajištění odpovídající ochrany osobních údajů, může to být hodnoceno jako porušení povinností správce, protože varování bylo publikováno před případným kybernetickým napadením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…