Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových sehrál zásadní roli při likvidaci státního podniku Česká spořitelna

21.07.2015 16:04

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pomohl vyřešit poslední překážku bránící úspěšné likvidaci zbytkového státního podniku Česká státní spořitelna, s. p. "v likvidaci", a to bezúplatným převzetím jeho nemovitého majetku. Tomuto kroku předcházela dohoda s Ministerstvem financí a likvidátorem podniku, týkající se převodu spoluvlastnických podílů na 286 pozemcích v účetní ceně 720 tisíc korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových sehrál zásadní roli při likvidaci státního podniku Česká spořitelna
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

"Převzetím spoluvlastnických podílů ÚZSVM významně přispěl ke zkrácení doby likvidace tohoto podniku, která trvala neúměrně dlouho.  Tím jsme zároveň státu ušetřili podstatné náklady na odměně likvidátora," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Jednalo se o poslední nezpeněžený majetek podniku bez jakékoliv ekologické zátěže, nezatížený žalobou, exekucí ani nárokem na vydání v rámci církevních restitucí. Předmětem převodu byly spoluvlastnické podíly na pozemcích v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Jednání představitelů MF a ÚZSVM ukázala, že tento likvidovaný podnik nemusí být poslední, jehož majetek by mohl ÚZSVM převzít. "Dlouhotrvající proces likvidace historických státních podniků je třeba velmi rychle dokončit. Zmiňovaný příklad státního podniku je jediný v resortu MF a jsem rád, že můžeme jít příkladem ostatním resortům. Myslím, že tak ukazujeme, jak se mohou zbylá aktiva okamžitě přesunout do státních financí," vysvětlil Ondřej Závodský, náměstek ministra financí pro majetek státu.

ÚZSVM dále připravuje převzetí majetku firmy Pražská kanalizace a vodní toky, státní podnik "v likvidaci". Stát převzetím nemovitostí ušetří na nákladech spojených s likvidací podniku ročně kolem 1,8 milionu korun. Přibližně 90 milionů korun pak má hodnota finančního zůstatku, který likvidátor odvede do veřejných rozpočtů. Převod se týká 88 pozemků, či jejich podílů, v 18 katastrálních územích hlavního města Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…