Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2019 uhájil státu více než 36 miliard Kč

15.03.2020 11:54

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uhájili v roce 2019 státu v majetkoprávních sporech celkem 36,9 miliard korun. ÚZSVM zastupuje stát v soudních sporech s dlouhodobou úspěšností přes 90 %.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2019 uhájil státu více než 36 miliard Kč
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Efektivní spolupráce uvnitř rezortu financí i mezi jednotlivými složkami státu přináší výborné výsledky. I díky práci ÚZSVM dokáže stát uspět ve složitých majetkoprávních sporech bez externích advokátních kanceláří, čímž šetří státní pokladně další miliony korun. Pevně věřím, že i další organizační složky státu budou v budoucnu využívat služeb ÚZSVM,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

„Zhruba 37 miliard korun, které ÚZSVM dokázal státu úspěšně uhájit v roce 2019, jsou jasným důkazem, že ÚZSVM je kvalitním partnerem v oblasti právního zastupování. Narůstající počet zastupování jiných organizačních složek státu navíc potvrzuje, že se nám daří naplňovat vizi stát se advokátní kanceláří státu v oblasti majetkových sporů. ÚZSVM v loňském roce uzavřel 1 486 dohod o zastupování ostatních organizačních složek státu před soudy, což je nejvíce v historii ÚZSVM,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Právní zástupci ÚZSVM uspěli například v důležitém sporu se společností Casino Kartáč o 6,9 miliardy korun, které společnost požadovala kvůli údajnému ušlému zisku, neboť nedostala povolení od Ministerstva financí k provozování internetové rulety. ÚZSVM uspěl také s nárokem na náhradu škody ve dvou kauzách solárních elektráren, v nichž  ÚZSVM zastupoval Ministerstvo průmyslu a obchodu. V prvním případě byla státu přiznána náhrada škody ve výši 97 milionů korun, v druhém případě pak dalších 123 milionů korun.

ÚZSVM vedl ke konci roku 2019 celkem 10 190 otevřených právních jednání o celkové částce přesahující 201 miliard korun. K nejčastějším právním sporům patří tzv. soudní řízení sporná, která zahrnují například řízení o náhradu škody nebo o bezdůvodné obohacení. K 31. prosinci 2019 vedl ÚZSVM takových řízení celkem 3 439 za 199,6 miliardy korun. V případě právních jednání týkajících se například řízení o pozůstalosti nebo žaloby o určení vlastnictví nelze přesnou částku vyčíslit. Nejvíce právních jednání (27 %) v částce 199,3 miliardy korun řešilo pracoviště ÚZSVM v Praze, druhý nejvyšší počet sporů (22 %) řešilo pracoviště v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…