Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal státu za loňský rok přes miliardu korun

09.02.2017 7:32

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v roce 2016 přesáhly 1,15 miliardy korun a dosáhly tak 155 % závazného ročního ukazatele ve výši 744 mil. Kč. Výdaje pak poklesly na nejnižší úroveň v celé čtrnáctileté historii úřadu – 1,41 miliardy korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal státu za loňský rok přes miliardu korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„V loňském roce se nám v příjmech podařilo výrazně překonat závazný plán podle státního rozpočtu i příjmy za roky 2013 i 2014. Pokud bychom odmysleli mimořádný prodej areálu na náměstí Republiky, měli bychom příjmy rovněž vyšší než v roce 2015. To považuji za velký úspěch v situaci, kdy nám příjmy negativně ovlivnila březnová novela zákona o majetku státu. Zároveň se nám podařilo opět snížit výdaje na činnost úřadu, a to na nejnižší úroveň v celé čtrnáctileté historii. A to přesto, že již zajišťujeme rekonstrukci prostor pro jiné organizační složky státu.“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Příjmy ÚZSVM v roce 2016 výrazně ovlivnila březnová novela zákona o majetku státu. ÚZSVM musel podle stanoviska Ministerstva financí znovu opakovat nabídky nemovitostí ostatním organizačním složkám státu, rovněž byly u prodeje nemovitého majetku zavedeny schvalovací doložky Ministerstva financí, kultury nebo životního prostředí. Novela zákona způsobila zhruba tříměsíční zpoždění v prodejích majetku. Přes 50 % celoročních příjmů ÚZSVM dosáhl jen za první tři měsíce roku. Příjmy rovněž ovlivnil dodatečný zájem státních institucí o významné nemovitosti v Praze, například o pražskou Invalidovnu požádal Národní památkový ústav a o dlouhodobě nevyužívaný objekt na Washingtonově ulici Akademie věd.

Pozitivně se projevilo zejména generální ředitelkou nově zavedený transparentní způsob prodeje státního majetku, a to výběrového řízení s aukcí, které mnohdy státu přináší několikanásobné zvýšení prodejní ceny. Zaznamenali jsme i aukci se 141 příhozy  nebo nárůst kupní ceny i téměř o 600%. Dále pak řada opatření ke zvýšení transparentnosti, za které ÚZSVM v roce 2016 obdržel cenu OTEVŘENO jako nejtransparentnější úřad.

Výdaje ÚZSVM meziročně poklesly o více než 38 milionů korun na rekordně nízkých 1,41 mld. Kč i přes to, že ÚZSVM začal v roce 2016 investovat i do budov, ve kterých jsou umístěny jiné státní instituce. Příkladem je rekonstrukce budovy pro finanční úřad v Havlíčkově Brodě za téměř 8 milionů korun. Výdaje se podařilo snížit zejména v oblasti IT systémů.

Nejvyšší částku ÚZSVM obdržel z prodeje pozemků (371,2 mil. Kč), z prodeje budov a staveb (203,7 mil. Kč) a z pronájmu pozemků (154,7 mil. Kč.) Co se týče prodejů konkrétních nemovitostí, ÚZSVM v loňském roce nejvíce utržil za pozemky pod nákupním centrem v Českých Budějovicích (19,5 milionu korun) nebo za prodej šesti pozemků v Praze-Podolí (19 milionů korun). Mezi dalšími významnými příjmy byl prodej penzionu v Rozvadově za 14 milionů korun, prodej budovy bývalého vojenského štábu v areálu Kasáren pod Radobýlem městu Litoměřice za 15,4 milionu korun, prodej budovy bývalého kulturního domu v Olomouci za 12,5 milionu korun nebo prodej areálu bývalé okresní vojenské správy v Kroměříži (23 milionů korun rozložených do tří ročních splátek)

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…