Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal státu za loňský rok přes miliardu korun

09.02.2017 7:32

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v roce 2016 přesáhly 1,15 miliardy korun a dosáhly tak 155 % závazného ročního ukazatele ve výši 744 mil. Kč. Výdaje pak poklesly na nejnižší úroveň v celé čtrnáctileté historii úřadu – 1,41 miliardy korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal státu za loňský rok přes miliardu korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„V loňském roce se nám v příjmech podařilo výrazně překonat závazný plán podle státního rozpočtu i příjmy za roky 2013 i 2014. Pokud bychom odmysleli mimořádný prodej areálu na náměstí Republiky, měli bychom příjmy rovněž vyšší než v roce 2015. To považuji za velký úspěch v situaci, kdy nám příjmy negativně ovlivnila březnová novela zákona o majetku státu. Zároveň se nám podařilo opět snížit výdaje na činnost úřadu, a to na nejnižší úroveň v celé čtrnáctileté historii. A to přesto, že již zajišťujeme rekonstrukci prostor pro jiné organizační složky státu.“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Příjmy ÚZSVM v roce 2016 výrazně ovlivnila březnová novela zákona o majetku státu. ÚZSVM musel podle stanoviska Ministerstva financí znovu opakovat nabídky nemovitostí ostatním organizačním složkám státu, rovněž byly u prodeje nemovitého majetku zavedeny schvalovací doložky Ministerstva financí, kultury nebo životního prostředí. Novela zákona způsobila zhruba tříměsíční zpoždění v prodejích majetku. Přes 50 % celoročních příjmů ÚZSVM dosáhl jen za první tři měsíce roku. Příjmy rovněž ovlivnil dodatečný zájem státních institucí o významné nemovitosti v Praze, například o pražskou Invalidovnu požádal Národní památkový ústav a o dlouhodobě nevyužívaný objekt na Washingtonově ulici Akademie věd.

Pozitivně se projevilo zejména generální ředitelkou nově zavedený transparentní způsob prodeje státního majetku, a to výběrového řízení s aukcí, které mnohdy státu přináší několikanásobné zvýšení prodejní ceny. Zaznamenali jsme i aukci se 141 příhozy  nebo nárůst kupní ceny i téměř o 600%. Dále pak řada opatření ke zvýšení transparentnosti, za které ÚZSVM v roce 2016 obdržel cenu OTEVŘENO jako nejtransparentnější úřad.

Výdaje ÚZSVM meziročně poklesly o více než 38 milionů korun na rekordně nízkých 1,41 mld. Kč i přes to, že ÚZSVM začal v roce 2016 investovat i do budov, ve kterých jsou umístěny jiné státní instituce. Příkladem je rekonstrukce budovy pro finanční úřad v Havlíčkově Brodě za téměř 8 milionů korun. Výdaje se podařilo snížit zejména v oblasti IT systémů.

Nejvyšší částku ÚZSVM obdržel z prodeje pozemků (371,2 mil. Kč), z prodeje budov a staveb (203,7 mil. Kč) a z pronájmu pozemků (154,7 mil. Kč.) Co se týče prodejů konkrétních nemovitostí, ÚZSVM v loňském roce nejvíce utržil za pozemky pod nákupním centrem v Českých Budějovicích (19,5 milionu korun) nebo za prodej šesti pozemků v Praze-Podolí (19 milionů korun). Mezi dalšími významnými příjmy byl prodej penzionu v Rozvadově za 14 milionů korun, prodej budovy bývalého vojenského štábu v areálu Kasáren pod Radobýlem městu Litoměřice za 15,4 milionu korun, prodej budovy bývalého kulturního domu v Olomouci za 12,5 milionu korun nebo prodej areálu bývalé okresní vojenské správy v Kroměříži (23 milionů korun rozložených do tří ročních splátek)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…