Úřad vlády: Premiér Babiš navštíví projekty z oblasti životního prostředí jihočeských obcí

24.08.2020 18:33

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec, v doprovodu ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) Františka Pelce, navštíví ve středu 26. srpna jižní Čechy. Společně vysadí do přírody perlorodku říční.

Úřad vlády: Premiér Babiš navštíví projekty z oblasti životního prostředí jihočeských obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Perlorodka je jedním z nejcitlivějších indikátorů čistých vod. Odhaduje se, že v celé České republice žije kolem 10 000 perlorodek různého stáří. Přestože se toto číslo může zdát vysoké, je pouze zlomkem původních počtů obývajících české a moravské řeky ještě na začátku 20. století. Ministerstvo životního prostředí je proto součástí mezinárodního projektu Malsemuschel, který probíhá v území horního toku řeky Malše, na česko-rakouském pohraničí od roku 2017 a cílí na podporu životního prostředí perlorodky, ve kterém jsou mimo jiné odchovávány mladé perlorodky k obnově přestárlé populace. Pro záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu financuje MŽP a realizuje spolu s AOPK ČR také speciální záchranný program.   

Před vypouštěním perlorodek navštíví premiér Babiš s ministrem Brabcem a doprovodem též Nový rybník u Soběslavi, který byl s pomocí evropských fondů odbahněn a revitalizován tak, aby posílil funkci krajiny a byl zde obnoven cenný biotop s výskytem mnoha chráněných druhů. Následně v obci Jílovice ministr Brabec spolu s premiérem předají rozhodnutí o poskytnutí dotace na tři nové přivaděče pitné vody, které pomohou dovést pitnou vodu do tří osad, které se potýkají s nedostatečnými zdroji vody.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…