Úřad vlády: Premiér Fiala jednal s prezidentem Spojených arabských emirátů a podpořil české firmy na veletrhu IDEX

23.02.2023 18:47 | Tisková zpráva

Hospodářská spolupráce, posilování energetické bezpečnosti a obranně-průmyslová spolupráce.

Úřad vlády: Premiér Fiala jednal s prezidentem Spojených arabských emirátů a podpořil české firmy na veletrhu IDEX
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

To byla hlavní témata setkání předsedy vlády ČR Petra Fialy s prezidentem Spojených arabských emirátů šejchem Muhammadem bin Zajd Al Nahajánem a místopředsedou vlády SAE šejchem Mansurem bin Zajd Al Nahajánem, konaného ve čtvrtek 23. února v Abú Dhabí. Premiér navštívil také jeden z největších zbrojních veletrhů IDEX, kterého se účastní téměř třicet firem českého obranného průmyslu. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

Spojené arabské emiráty jsou společně s Izraelem naším největším obchodním partnerem na Blízkém východě. Zároveň jde o jednu z nejotevřenějších zemí v regionu. Premiér tak s prezidentem a místopředsedou vlády SAE mluvil hlavně o prohlubování spolupráce. „Jednali jsme o spolupráci v oblasti energetiky, rozvoje moderních technologií, kybernetiky či vzdělávání – i o vzájemné výměně studentů mezi Českem a Spojenými arabskými emiráty,“ uvedl po jednání premiér Fiala s tím, že země otevře v dohledné době opět své velvyslanectví, které SAE uzavřely ke konci roku 2021. „S panem prezidentem jsme se dohodli, že Českou republiku navštíví obchodní delegace z jeho země, která bude řešit obchodní spolupráci na konkrétních projektech a investicích. Oboje je pro další rozvoj našich vzájemných vztahů velmi důležité,“ pokračoval premiér.

V Abú Dhabí současně probíhá veletrh obranných technologií a techniky IDEX 2023. Na jedné z největších světových výstav tohoto druhu se prezentují také téměř tři desítky českých firem zbrojního průmyslu. Jsou mezi nimi ty, které se v SAE už úspěšně uchytily – TATRA Trucks, OMNIPOL, COLT CZ Group, Sellier&Bellot a AURA – i další, které by své produkty zdejšímu lukrativnímu trhu rády nabídly.

Premiér si na veletrhu prohlédl českou expozici, která má podle organizátorů ukázat světu příběh úspěšného demokratického transformačního procesu České republiky, která se od roku 1989 začlenila do mezinárodních společenství a mezinárodního trhu. „Jsem moc rád, že jsem mohl přijet Abú Dhabí na bezpečnostní veletrh IDEX, kde má Česká republika silné zastoupení a ukazuje tak význam našeho obranného průmyslu. Naše vláda si je vědoma rostoucího významu obranného průmyslu pro naše hospodářství a snažíme se dělat všechny kroky pro to, abychom právě český obranný průmysl posílili,“ sdělil předseda vlády, který zároveň dodal, že obranný průmysl je důležitý pro ekonomiku i kvůli tomu, že má významný dopad na zaměstnanost a celková výroba má vysokou přidanou hodnotu.

Velmi dobrou zprávou je, že naše česká Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů kontrakt na dodávku 200 vozů na podvozcích Tatra. „Zájem této země o spolupráci, včetně spolupráce v obranném průmyslu je velký. Máme zde otevřené dveře, tak je na nás, abychom toho všichni společně využili,“ komentoval kontrakt předseda vlády.

Petr Fiala do Abú Dhabí přiletěl komerčním letem z Varšavy, kde se ve středu 22. února zúčastnil jednání států takzvané bukurešťské devítky (B9) s americkým prezidentem Joem Bidenem. Jednání se konalo v předvečer prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, kterou Putinovo Rusko zahájilo 24. února 2022. Premiér následně jednal se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…