Úřad vlády: Tripartita se věnovala návrhu státního rozpočtu

20.09.2021 19:44 | Tisková zpráva

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 20. září 2021 sešli prostřednictvím videokonference na jednání tripartity. Sociální partneři se na svém zasedání věnovali návrhu státního rozpočtu pro rok 2022.

Úřad vlády: Tripartita se věnovala návrhu státního rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Od posledních sněmovních voleb se Rada hospodářské a sociální dohody sešla na 20 řádných plenárních schůzích a 4 mimořádných jednáních. Krajské tripartity se sešly na 97 setkáních a současně se uspořádalo jedno společné jednání za účasti všech zástupců regionálních tripartit. Pracovní týmy Rady hospodářské a sociální dohody se sešly na 168 zasedáních, na kterých byly projednány klíčové zájmy zaměstnanců, zaměstnavatelů a vlády.
Návrh státního rozpočtu na rok 2022

Návrh státního rozpočtu počítá s celkovými příjmy 1 486 mld. Kč a výdaji ve výši 1 876 mld. Kč. Předpokládaný deficit státního rozpočtu v roce 2022 bude 390 mld. Kč, což je meziročně o 110 mld. Kč méně. Lepšího výsledku hospodaření bude dosaženo v důsledku nárůstu příjmů o 100 mld. Kč. Prioritami rozpočtu jsou kromě úspor na provozu státu také investice v rekordní výši 189 mld. Kč, růst důchodů o 758 Kč, zachování nižšího 15% zdanění zaměstnanců nebo zvýšení slevy na poplatníka o 3 000 Kč. Schválený návrh rozpočtu počítá s dalším meziročním zvýšením výdajů na vědu a výzkum, a to o 300 mil. Kč na celkových 48 mld. Kč.

Sociální partneři spolu se zástupci vlády na svém jednání řešili také růst minimální mzdy pro nadcházející rok nebo platy a mzdy státních zaměstnanců. Při projednávání těchto bodů však nebyla nalezena shoda na výši růstu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…