Úřad vlády: Vláda připravila podmínky pro používání elektronických dokladů

14.09.2023 11:17 | Tisková zpráva

Základní výměra u průměrného, samostatně vypláceného starobního důchodu se od 1. ledna 2024 zvýší o 360 korun. Na základě statistických údajů ČSÚ stanovených zákonem rozhodla o navýšení vláda Petra Fialy na jednání ve středu 13. září 2023. Odsouhlasila také návrh zákona, který má umožnit používání e-Dokladů a navrhla podmíněné prodloužení statutu dočasné ochrany pro válečné uprchlíky z Ukrajiny do konce března 2025.

Úřad vlády: Vláda připravila podmínky pro používání elektronických dokladů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Vláda v souladu s pravidly danými zákonem o důchodovém pojištění rozhodla o nové výši důchodů v roce 2024. Na základě údajů Českého statistického úřadu nařídila zvýšit základní výměru penzí o 360 korun. Ke zvýšení procentní výměry nedojde. Zvýší se ale zvláštní příplatek k důchodu, vyplácený na základě zákona o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příplatku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945, a to o 5,2 procenta na 2816 a 1408 korun měsíčně. Příspěvek pobírá zhruba 7000 seniorů.

Vláda odsouhlasila i navýšení rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí pro letošní rok o přibližně 2,18 miliardy korun. Finanční prostředky budou převedeny z jiných kapitol, kde byly uspořeny díky nižším nákladům na energie, a budou využity na pokrytí zvýšených výdajů na letošní důchody, jež vznikly kvůli jejich mimořádné valorizaci od 1. června.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Vláda projednala také návrh novely zákona o právu na digitální služby. Navržená změna má umožnit používání elektronických dokladů namísto stávajících plastových. Zakotvuje právo občanů používat e-Doklady, upravuje způsob, jak se jimi budou občané prokazovat, stanoví povinnost pro dotčené subjekty elektronický doklad přijímat a nastavuje harmonogram náběhu této povinnosti. Lidé by tak mohli mít všechny doklady uloženy například v mobilním telefonu.

Kabinet se zabýval také návrhem novely zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Vláda v něm navrhuje, aby byl kvůli pokračujícímu válečnému konfliktu uprchlíkům z Ukrajiny prodloužen statut dočasné ochrany o další rok, tedy až do konce března 2025. Prodloužení je ale v novele zákona podmíněno rozhodnutím Rady Evropské unie, která by o celounijním prodloužení dočasné ochrany měla rozhodnout do konce října.

Stát by se měl spolupodílet na záchraně historicky cenných objektů v pevnostních městech Terezín a Josefov. Vláda odsouhlasila, že z Havarijního programu Ministerstva kultury zafinancuje sanaci vedoucí k zabránění další destrukce vybraných šesti objektů – Žižkových kasáren, zbrojnice, proviantního skladu a vojenské nemocnice v Terezíně a Čtvercových kasáren a vojenské nemocnice v Josefově. Podmínkou je, že se dotčené krajské a obecní samosprávy smluvně zaváží k finanční spoluúčasti a dalším krokům, které zajistí dlouhodobou perspektivu udržitelného rozvoje těchto území.

Vláda projednala rovněž návrh novely zákona o občanských průkazech a insolvenčního zákona. Cílem navržených změn je zachovat i po 31. prosinci 2024 zapisování rodných čísel do občanských průkazů a na neurčito odložit jejich nahrazení bezvýznamovými identifikátory. Na odložení tohoto kroku se vláda dohodla i s opozicí, vedou ji k tomu finanční důvody i nepřipravenost státních i soukromých subjektů na přechod na nové prokazování identity. Ze stejných důvodů se v insolvenčním zákoně zachová existující režim ztotožňování dlužníků v insolvenčních řízeních věřiteli založený rovněž na rodných číslech.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…