Úřad vlády: Vláda schválila exportní strategii České republiky do roku 2033

30.07.2023 20:41 | Tisková zpráva

Vláda Petra Fialy se sešla ve středu 26. července 2023 k poslednímu zasedání před dvoutýdenními vládními prázdninami. Schválila mimo jiné návrh novel zákonů o výkonu trestu odnětí svobody, o výkonu vazby a o výkonu zabezpečovací detence a také novou exportní strategii České republiky na roky 2023 až 2033.

Úřad vlády: Vláda schválila exportní strategii České republiky do roku 2033
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Exportní strategie České republiky na další desetileté období, kterou schválil kabinet Petra Fialy, se zaměřuje na další rozšíření podpory českých exportérů ze strany státu. Větší důraz chce strategie klást na podporu inovativních firem, které mají potenciál produkovat výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Jedním z cílů jsou například i hledání nových trhů a jejich diverzifikace či posilování pozic českých firem v dodavatelských řetězcích. Významnou roli při implementaci strategie a při pomoci exportérům bude hrát agentura CzechTrade, která v současnosti disponuje sítí 52 kanceláří v 64 zemích světa. Více čtěte v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vláda projednala také návrh novely zákonů o výkonu trestu odnětí svobody, o výkonu vazby a o výkonu zabezpečovací detence. Jejím hlavním cílem je sjednocení postupu při nakládání s příjmy odsouzených, kteří vykonávají trest odnětí svobody, a chovanců ve výkonu zabezpečovací detence. Nově by měly být všechny finanční prostředky odsouzených ze všech dostupných zdrojů ukládány na zvláštní účet, na němž věznice vede peníze odsouzených, a z něj by měly být uspokojovány všechny závazky tak, aby odsouzenému vždy zbyla alespoň minimální částka na útraty podle vlastní úvahy. Nová praxe by měla odstranit stávající problém, kdy se řada odsouzených kvůli nařízeným srážkám ocitá zcela bez prostředků.

Vláda schválila také navýšení částky, kterou Ministerstvo financí převádí do státního rozpočtu ze zvláštního účtu, na němž se shromažďují finanční prostředky z dividend akciových společností s majetkovou účastí státu. Vzhledem k rozhodnutí akcionářů ČEZ vyplatit díky rekordním ziskům společnosti vyšší dividendy za rok 2022, než jak předpokládal zákon o státním rozpočtu na rok 2022, budou příjmy státního rozpočtu navýšeny o dalších 9 miliard korun. Celkem tedy stát získá za rok 2022 z dividend ČEZ do státního rozpočtu 54 miliard korun.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…