Úřad vlády: Vláda schválila novelu zákona o zdravotních službách

21.07.2023 7:23 | Tisková zpráva

Vláda schválila novelu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Jejím cílem je právně upravit a zjednodušit vedení zdravotnické dokumentace v souvislosti s elektronizací zdravotnictví, zpřesnění právní úpravy Národního zdravotnického informačního systému a zavedení definice telemedicínských zdravotních služeb a základní právní rámec jejich poskytování.

Úřad vlády: Vláda schválila novelu zákona o zdravotních službách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Novela zavádí definici telemedicíny a základní rámec jejího používání pro právní jistotu poskytovatelů, zdravotnických pracovníků a pacientů. Dosud není v zdravotnických právních předpisech žádná zmínka o telemedicíně, a to vyvolává u poskytovatelů zdravotních služeb a zdravotnických pracovníků právní nejistotu, pokud jde o možnost a podmínky poskytování.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Změnou zákona dojde k tomu, že bude explicitně uvedeno, že se jedná o právně povolený způsob poskytování zdravotních služeb, a budou nastaveny rámcové podmínky.

„Novela má za cíl poskytování zdravotních služeb pacientům prostřednictvím telemedicíny – například konzultace, posuzování snímků ze zobrazovacích metod a telemonitoring – umožnit, a to v souladu s pravidly vědy a uznávanými medicínskými postupy a při respektování individuality pacienta,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Novela také nastavuje jasná pravidla pro vedení elektronické zdravotnické dokumentace, která mají usnadnit digitalizaci zdravotnictví a podpořit vedení zdravotnické dokumentace v čistě elektronické podobě.

Nově také upřesňuje úpravy Národního zdravotnického informačního systému (NZIS). Jde především o nápravu nekorektních odkazů v rámci hlášení do systému a zpřesnění vykazovaných parametrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …