Urgentní příjmy jsou pro nás nadále prioritou, musíme si však stanovit reálné finanční limity, zní od představitelů Pardubického kraje

14.03.2017 18:10

V sále Rady Pardubického kraje se v pondělí za přítomnosti zástupců krajské rady a členů představenstva Nemocnice Pardubického kraje, a.s. uskutečnilo další z řady jednání ohledně přípravy projektů centrálních urgentních příjmů v nemocnicích v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Jeho výsledkem je rozpracování variant řešení při zajištění ekonomické udržitelnosti a kvality zdravotní péče.

Urgentní příjmy jsou pro nás nadále prioritou, musíme si však stanovit reálné finanční limity, zní od představitelů Pardubického kraje
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Úřad Pardubického kraje

„Jen výstavba centrálního příjmu v Pardubické nemocnici podle současného návrhu dosahuje částky téměř 1,2 miliardy korun při sedmi naplněných patrech a střešním heliportu. Nerad bych však opakoval situaci, která nastala v souvislosti s výstavbou terminálu pardubického letiště, které se nejprve řešilo bez finančních limitů. Ty byly následně nastaveny a nyní jsme v situaci, kdy se hledají finance na dostavbu druhého administrativního patra. To v tomto případě rozhodně odmítám, a proto je nezbytné stanovit si limit již na samém počátku. Výsledkem dnešního jednání je úprava projektu tak, aby odpovídal finančním možnostem při zachování nezbytného standardu zdravotní péče s výhledem na další roky,“ řekl hejtman Martin Netolický.

„Oba projekty patří mezi hlavní rozvojové cíle krajského zdravotnictví ve střednědobém horizontu. Je nutné si uvědomit, že ani jedna z nemocnic nemá v současné době žádný centralizovaný příjem a jen v Pardubicích máme například 11 příjmových míst, což je pro samotného pacienta i záchranku značně nekomfortní,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Do nového pavilonu v Pardubicích by se měly soustředit všechny akutní obory, což ve výsledku uvolní jiné části areálu nemocnice a tím i prostor pro jejich další modernizaci,“ podotkl radní Valtr. „Tyto klíčové záměry samozřejmě nemění snahu kraje postupně realizovat potřebné investice ve všech našich nemocnicích,“ ujistil Ladislav Valtr.  

Výstavbě pavilonu však musí předcházet bourací práce, jelikož na místě, kde by měl být postaven, nyní stojí budova bývalé dětské chirurgie. „Budova je v současné době vystěhovaná a očekáváme její demolici. To s sebou nese nezbytné přeložení sítí, což celkově vyjde na přibližně 15 milionů korun,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

V Ústí se se podařilo otázku financí částečně vyřešit

Vedle Pardubické nemocnice se řeší výstavba urgentního příjmu také v Ústí nad Orlicí, kde jsou však přípravy již v pokročilejší fázi. „Oproti původnímu předpokladu, který činil 500 milionů korun, jsme dnes na částce necelých 300 milionů, pokud by byla výstavba rozdělena na dvě etapy s předpřipravenými dvěma patry. Necháváme kalkulovat jedinou etapu s tím, že by budova byla snížena pouze o jedno patro,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…