Ústavní soud: Místopředseda soudu Jaroslav Fenyk promluvil na mezinárodní konference ve Vilniusu

31.10.2022 17:23 | Tisková zpráva

Mezinárodní odbornou konferencí si litevský Ústavní soud připomněl výročí jednoho sta let od přijetí první litevské ústavy a současně 30 let platnosti současné Ústavy Litevské republiky. Odborné setkání, jehož hlavní část proběhla v úterý 25. října, bylo spolupořádáno Evropskou komisí pro demokracii prostřednictvím práva (známější pod názvem Benátská komise).

Ústavní soud: Místopředseda soudu Jaroslav Fenyk promluvil na mezinárodní konference ve Vilniusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Konference nesoucí název Od národní ústavy k nadnárodnímu konstitucionalismu se zaměřila na význam ústavního odkazu, na vývoj oficiální ústavní doktríny a na perspektivu udržitelnosti, aplikace a intepretace ústavního textu. Prostřednictvím moderních technologií se tohoto vrcholného setkání zástupců ústavního soudnictví zúčastnil místopředseda Ústavního soudu České republiky pan Jaroslav Fenyk, který přednesl projev, v němž shrnul třicet let ústavního přezkumu v České republice. Po úvodním představení působnosti Ústavního soudu České republiky se prof. Fenyk blíže zabýval jednotlivými tzv. dekádami Ústavního soudu a rozebral několik právních výzev, které soud během své existence řešil. Neopomněl také sledovat vývoj v judikatuře Ústavního soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…