Ústecký kraj: Žákyně z hamerské školy má zlaté české ručičky

10.06.2016 13:36

Vítězství v soutěži Zlaté české ručičky 2016 s podtitulem Vyrob hračku a udělej radost dětem v dětských domovech, si odnesla studentka hamerské školy oboru krejčí Markéta Horáková. Její propracované textilní leporelo s názvem „Kam patří …?“ zaujalo odbornou i veřejnou porotu nejvíc.

Ústecký kraj: Žákyně z hamerské školy má zlaté české ručičky
Foto: spravnimapa.topograf.cz
Popisek: Ústecký kraj

Krejčová z hamerské školy soutěžila v kategorii Hlavolam, stavebnice určené pro žáky starší 17 let. Odborná porota ocenila zlatou medailí nápaditost a funkčnost její hračky v konkurenci 150 soutěžních výrobků, ve veřejném hlasování se leporelo umístilo na druhé příčce. Leporelo je určené pro děti od tří let. Je ušité z bavlněné látky a jeho součástí jsou malé hračky z filcu. Jednotlivé části hlavolamu představují prostředí, se kterým se může dítě setkat – krajiny, políčka, zahrádky, rybníky a silnice. Tyto části jsou opatřena suchým zipem, kam dítě umístí drobnou filcovou hračku. „Princip hry je jednoduchý. Dospělí hrající si s malými dětmi kladou otázky, jako třeba Kde roste jahoda? Dítě vezme jahodu a umístí ji na keříček,“ popisuje Markéta Horáková. Po hře se malé hračky umístí do kapsy na suchý zip, která je součástí hlavolamu. „Záměrem hry je znovuobnovit hravý vztah rodičů a dětí, omezit hraní s tabletem či telefonem,“ dodává autorka.

Součástí hračky je také manuál pro rodiče obsahující informace o použitém materiálu, údržbě a popis jednotlivých částí. Celá hračka je hygienicky nezávadná a dá se jednoduše udržovat. „Vše je přišité, nic se během praní neodlepí. A také barvy k obarvení textilií jsou hygienicky nezávadné,“ říká Horáková.

Organizátorem soutěže pro žáky středních škol, která probíhala od února do května letošního roku, je Českomoravská konfederace odborových svazů. Všechny hračky ze soutěže poputují k dětem do dětských domovů, kterým určitě udělají radost, jak je dáno také v podtitulu celého klání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…