Ústecký kraj: Založení vlastního dopravce je v tuto chvíli pouze jednou z variant řešení

08.03.2017 18:01

Ústecký kraj uvádí na pravou míru informace v článku, který vyšel v Děčínském deníku dne 8. března 2017 k problematice krajské dopravy:

Ústecký kraj: Založení vlastního dopravce je v tuto chvíli pouze jednou z variant řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

Založení vlastního dopravce, který by byl zřizován Ústeckým krajem, je v tuto chvíli pouze jednou z variant možného řešení autobusové dopravy v budoucích letech. Připravit návrh bylo odboru dopravy krajského úřadu uloženo i usnesením zastupitelstva na posledním únorovém jednání. Jde tedy stále o jednu z možností, kde ještě není znám přesný model. Aktuálně stále funguje Doprava Ústeckého kraje v současném režimu, tak jak jsou cestující zvyklí.  

Náklady dopravců na roční provoz jsou ve výši cca 520 milionů korun, část těchto nákladů pokryjí tržby z jízdného, zbylou ztrátu, tedy 380 milionů korun ročně hradí Ústecký kraj ze svého rozpočtu.

Nákup autobusů již mají stávající dopravci rozpočítán v nákladech na provoz, tedy v již zmíněných 520 milionech korun. Stejně by tedy mohl postupovat v případě vlastního dopravce i Ústecký kraj.

Hodnota 520 milionů korun se skládá především z prostředků na nákup pohonných hmot, nákladů na mzdu řidičů a dalšího personálu i odpisů vozidel. Od této částky se poté odečtou vybrané tržby z jízdného. Zvýšení nákladů lze předpokládat v tuto chvíli o aktuálně požadované prostředky na navýšení mezd řidičů, tedy zhruba 60 milionů korun ročně.

Celkové náklady v případě založení krajského dopravce by tak mohly být odhadem 580 milionů ročně. Jde ovšem o odhadované náklady, není to tedy částka, kterou máme uvedenou v rozpočtu ve výdajích. Ve chvíli, kdy bude připraven model založení krajského dopravce, bude teprve možné mluvit o konkrétních nákladech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…