Ústřední vojenská nemocnice: S léčbou nádorů pomůže pacientům nový přístroj

20.05.2018 17:35

Pacientům se závažným nádorovým onemocněním již brzy v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) pomůže nový neuroradiochirurgický přístroj. Souhlasné stanovisko tento týden vydala Komise pro posuzování nových přístrojových technologií a kapacit hrazených ze zdravotního pojištění Ministerstva zdravotnictví ČR.

Ústřední vojenská nemocnice: S léčbou nádorů pomůže pacientům nový přístroj
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Ústřední vojenská nemocnice

ÚVN může nyní zahájit procesy nezbytné k pořízení přístroje. „V současnosti je v České republice pouze jediný přístroj tohoto druhu. Logistika naplánování a provádění léčby našich pacientů byla dosud velmi náročná a přesun k léčbě mnohdy stovky kilometrů byl pro pacienty zatěžující, v řadě případů bohužel dokonce nemožný. Získání stereotaktického neuroradiochirurgického zařízení do ÚVN bude znamenat velmi zásadní posun - pacient bude mít deklarovanou dostupnou komplexní péči v rámci jednoho centra,“ řekl ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral. Předpokládaná cena přístroje, schválená přístrojovou komisí, je 160 milionů korun. Konečná cena přístroje bude záviset na výsledku výběrového řízení.

Nemocnice také chystá stavbu samostatného pavilonu, který bude propojený s pavilonem CH a v němž bude přístroj provozovat. „V ideálním případě, pokud budou veškeré projekční, schvalovací a stavební práce a výběrová řízení plynule navazovat, by mohl přístroj začít sloužit pacientům od roku 2020,“ uvedla náměstkyně ředitele ÚVN pro obchod a realizaci investic Radka Kejmarová.

Neuroradiochirurgický přístroj by měl být vedle moderních metod klasického ozařování schopen i radiochirurgických výkonů s rozsahem na celé tělo. Výhodou takového řešení je kombinace obou modalit, která plně pokryje potřeby neuroonkologie (kromě některých velmi specifických diagnóz) a cévní radiochirurgie.

  • Neurochirurgická a neuroonkologická klinika ÚVN představuje jedno z nejvýznamnějších pracovišť svého oboru v České republice jak počtem, tak kvalitou výkonů. Klinika disponuje týmy pro jednotlivé subspecializace: neuroonkologii, cerebrovaskulární neurochirurgii, funkční a částečně dětskou neurochirurgii, spinální neurochirurgii a neurotraumatologii.
  • Její specialisté jsou mezinárodně uznáváni. Úspěšnost kliniky, která ročně uskuteční na 3000 vysoce specializovaných výkonů, je dána výsledky a především zájmem a důvěrou, s níž pacienti na Kliniku neurochirurgie a neuroonkologie 1. LF UK a ÚVN přicházejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…