V Afghánistánu mají čeští vojáci dobré jméno

13.12.2015 9:43

Ve čtvrtek 10. a pátek 11. prosince zamířil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář za českými vojáky do Afghánistánu. Navštívil jak příslušníky 5. Strážní roty BAF na základně Bagrám, tak i 12. Úkolové uskupení AČR v operaci Resolute Support sídlící na základně HKIA v Kábulu.

V Afghánistánu mají čeští vojáci dobré jméno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

S generálporučíkem Bečvářem se za vojáky vydali také předseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR David Kádner, poslankyně Jana Černochová a poslanec Jiří Koskuba a senátor Josef Regec.

Jako první zamířil generálporučík Josef Bečvář na Bagrám, kde jej přivítal velitel 5. strážní roty kapitán Radek Šoman. „Úkolem strážní roty je eliminovat možné hrozby proti koaliční základně Bagrám. Každý den jsou naši vojáci na patrole v přiděleném prostoru mimo základnu. Kontrolujeme nejen místa historických odpališť, ale především vyhodnocujeme situaci a přítomností v prostoru blokujeme aktivity případných útočníků,“ uvedl k činnosti jednotky kapitán Šoman a dodal: „Bezpečnostní situace v Afghánistánu není dlouhodobě dobrá, ale je stabilizovaná. V závislosti na ročním období se neliší od minulých let. Úkoly zvládáme a při 95 % patrol spolupracujeme s Afghánskou národní armádou.“ Na adresu afghánských vojáků kapitán Šoman uvedl: „Rozhodně se nebojím, že by nechali naše vojáky v krizové situaci na holičkách.“ Vzájemná spolupráce je dle jeho slov dobrá.

Chvíle ke krátkému rozhovoru se našla i s velitelem skupiny civilně-vojenské spolupráce na mezinárodním úkolovém uskupení TF Bauffalo v Bagrámu, kterým je major Tomáš N. To, že právě Čech stojí v jejím čele, není náhodou. „Američané na základě zkušeností s českým PRT v Lógaru plně důvěřují našim schopnostem,“ vysvětluje major Tomáš N. Projekty se dle jeho slov aktuálně soustřeďují zejména na rozvoj školství a podporu ekonomiky. „Trvalou bolestí Afghánistánu je ekonomika. Když člověk ráno vstane, jde do práce a vydělá si peníze, tak vytváří hodnoty. Má něco, co chce sám chránit. Jde nám o to, aby děti viděly právě takový příklad, a to se nám daří.“ V této souvislosti zmínil i nedávný projekt výstavby zavlažovacího kanálu v oblasti pod tradičním vlivem mudžahedínů. „Původně to byl region ke koaličním vojákům nedůvěřivý, ale dnes, když tam přijedeme, tak jsou vztahy přátelské.“ Smysluplné zaměstnání místních je proto rozhodně cestou, jak dál v pomoci Afghánistánu.

Za vojáky přijeli hudebníci

Předvánoční návštěva za vojáky v Afghánistánu je vždy spojena i s výjezdem českých umělců do této neklidné země. Letošní cesty se na pozvání náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Josefa Bečváře zúčastnil zpěvák Petr Kolář s kytaristou Ondřejem Pátkem, kteří vojákům na základnách zazpívali vždy několik skladeb. Nejinak tomu bylo i při setkání na Bagrámu, kde na úvod generálporučík Bečvář předal vojákům i drobné vánoční dárky. Podobně jako před několika dny do Mali i do Afghánistánu s ním také putovaly pro vojáky v misích obrázky od dětí z Prahy 2. „Nečekali jsme to a potěšilo nás, že na nás myslí nejen naše rodiny. Obrázky si vyvěsíme na chodbách, které jejich veselé barvy příjemně oživí. Jinak tu máme vše kolem laděno převážně jen do pískových odstínů,“ poděkoval jménem vojáků zástupce velitele strážní roty kapitán Luboš Ondruš.

Po návštěvě Bagrámu následoval přesun do Kábulu, kde generálporučíka Bečváře přivítal velitel 12. Úkolového uskupení AČR v operaci Resolute Support plukovník Miloslav Lafek. Součástí tohoto uskupení je také český Polní chirurgický tým, který působí v americké mezinárodní nemocnici na základně HKIA v Kábulu. Nyní tato nemocnice působí již převážně jen pro potřeby koaličních sil. „V běžném provozu je to zejména ambulantní péče o koaliční vojáky zde v Kábulu, ale za poslední měsíc jsme provedli i čtyři chirurgické operace a podíleli jsme se na dvou hromadných příjmech raněných,“ upřesňuje činnost týmu jeden z českých lékařů podplukovník Radek Uher. Příkladem takové činnosti byla i pomoc raněným po nedávném pádu vrtulníku v Kábulu. Čeští lékaři kromě další poskytnuté pomoci operovali i britského vojáka ve vážném stavu s mnohačetnými poraněními. „Jednalo se zejména o poranění obličeje a hlavy, otevřené zlomeniny předloktí a lokte. Po operaci jsme jej připravili k leteckému přesunu na Bagrám a odtud byl následně převezen zpět do Velké Británie. Co máme informace, tak je v pořádku a rehabilituje,“ uzavírá tento příběh se šťastným koncem podplukovník Uher. Zbývá si proto jen přát, aby naši doktoři měli v Afghánistánu co nejméně práce.

Také v Kábulu došlo k předvánočnímu setkání vojáků s náčelníkem Generálního štábu AČR. Generálporučík Bečvář při této příležitosti neopomněl vyřídit vojákům pozdravy od ministra obrany Martina Stropnického. „Cestu za vámi do misí nevnímám nyní před Vánoci jako svou povinnost, ale naopak jsem velmi rád, že vám mohu osobně vyjádřit plnou podporu velení Armády České republiky. Musím vám především poděkovat za práci, kterou zde odvádíte pro Českou republiku. Vím, že podmínky v Afghánistánu nejsou v žádném případě lehké, proto oceňuji profesionalitu a nasazení, s níž plníte veškeré úkoly,“ poděkoval vojákům generálporučík Josef Bečvář a na dotaz k budoucnosti operace Resolute Support uvedl: „Naše země je součástí koaličního úsilí, hájíme zde společné hodnoty, proto čeští vojáci zůstanou v Afghánistánu i v roce 2016. Je také velmi pravděpodobné, že pokud k tomu dostaneme politický mandát, bude potřeba, abychom se na této misi podíleli také v roce 2017.“

K situaci se vyjádřil i přítomný velvyslanec České republiky v Afghánistánu Miroslav Toman, který také naše vojáky navštěvuje pravidelně: „Přetrvávajícími problémy Afghánistánu jsou bezpečnost, nedostatek příležitostí pro mladé a vzdělané lidi a vysoká míra korupce. V žádném případě bych však neřekl, že se zde mezinárodní úsilí nepovedlo. To, co děláme, má perspektivu, jen je vývoj pomalejší, než se očekávalo.“ Velvyslanec Toman při této příležitosti připomenul i tradičně dobré jméno České republiky a jejích vojáků v Afghánistánu: „Jsou zde bohaté tradice vzájemné spolupráce. V Kábulu kdysi jezdily trolejbusy z Československa, pomáhali jsme zde se stavbou cementáren a dalšího průmyslu, a to si místní stále pamatují.“

Snad i to tedy bude přínosem pro naše vojáky v Afghánistánu v nadcházejícím roce 2016. Přejme jim, ať všechny úkoly zvládnou a ať se v pořádku vrátí domů ke svým blízkým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…