V Den vítězství se Prahou nesly zpěvy českých a ruských dětských sborů

10.05.2018 20:48

Dne 8. května 2018, kdy si připomínáme konec druhé světové války v Evropě, proběhl v centru Prahy společný koncert českého a ruského dětského sboru s názvem Ať je mír, ať je všude. Písně spojily obyvatele Prahy různých národnosti, aby uctili památku padlých při osvobozování naší země.

V Den vítězství se Prahou nesly zpěvy českých a ruských dětských sborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Hlavními hvězdami koncertu, který proběhl na Ovocném trhu v Praze, byly dětský sbor Slunko z Třebíče a dětský sbor při Centru klasické hudby města Vladimir z Ruska. Každý ze sborů se na koncert připravoval několik měsíců, aby mohly společně zazpívat nejoblíbenější české a ruské písně nejen z doby druhé světové války, ale i z oblasti poválečné populární hudby.

Koncert byl zahájen zdravicí prezidenta Miloše Zemana, který této tradiční akci udělil záštitu již počtvrté. „Když jsem byl o záštitu požádán, neváhal jsem ani chvilku: jsem totiž přesvědčen, že 8. květen bychom si měli připomínat slavnostně, radostně a pospolu. Děkuji proto organizátorům za to, že k takové atmosféře přispívají. Vám všem přeji krásný sváteční den a příjemný hudební zážitek. A zvláštní poděkování pak patří členkám a členům pěveckých sborů, které vítám v Praze a doufám, že si i oni dnešní den užijí,“ uvedl prezident ve zdravici.

Koncert byl zakončen zpěvem české i ruské státní hymny a společným zpěvem písně Ať je mír, ať je všude. Tuto píseň znalo po válce snad každé dítě a její popularitu potvrdilo i publikum, které se přidávalo ke společnému zpěvu obou sborů v ruštině i v češtině. Při závěrečných tónech písně děti ze sborů vypustily k oblakům balónky s poselstvím světu obsaženém v názvu písně.

O den později, 9. května, se děti z obou sborů zúčastnily slavnostního ceremoniálu položení květin k památníkům rudoarmějcům a československým hrdinům, kteří padli při osvobozování Československa od fašistů. Členové obou sborů potom vyrazily na prohlídku města a pražské zoologické zahrady.

Koncert dětských sborů proběhl pod patronátem prezidenta Miloše Zemana, ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Hlavním partnerem koncertu bylo Oddělení vnějších ekonomických a mezinárodních vztahů města Moskvy.

Sponzory akce byly: ruská korporace pro atomovou energii Rosatom, Cerva Group, ALTA Invest, NUVIA, Vladimirskij standart a PBS Industry. Podporu koncertu poskytly firmy TES, Medovník, IFRE, FREJA, Fromin, Hame a Nairi a Ovocnářská unie České republiky. Hlavním organizátorem byla občanská společnost Za evropskou multikulturní společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DIAMO dokončilo odebírku technologických vzorků ve Zlatých Horách

22:03 DIAMO dokončilo odebírku technologických vzorků ve Zlatých Horách

DIAMO dokončilo ve Zlatých Horách odebírku technologického vzorku pro ověření poloprovozní flotační …