V Indonésii byla spálena želvovina více než 300 kriticky ohrožených mořských želv

21.12.2018 18:40

V sobotu 15. prosince 2018 se skupině českých a slovenských ochranářů přírody působících pod názvem WILDLIFE GUARDS podařilo ve spolupráci s indonéskými úřady na indonéském ostrově Derawan zabavit a spálit několik desítek kilogramů želvoviny.

V Indonésii byla spálena želvovina více než 300 kriticky ohrožených mořských želv
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Cílem akce bylo ukončit nelegální obchod v oblasti východního Bornea a ukázat, že další prodej tohoto kontrabandu nebude již dále tolerován. Mezi spálenými produkty bylo několik tisíc šperků ze želvoviny a více než tisícovka šupin mořských želv, které mohly být použity k výrobě dalších desítek tisíc nelegálních želvích suvenýrů.

Celou akci chystala skupina, se kterou liberecká zoo dlouhodobě spolupracuje, s indonéskou policií a úřady několik měsíců. Klíčem k úspěšnému zátahu a dobrovolnému odevzdání materiálu byla účast a prohlášení představitele místní vlády a regenta oblasti, Agusa Tantoma, který v den akce navštívil vyhlášený trh a pohrozil místním obchodníkům a komunitě. „Naše oblast je ve světě nechvalně proslulá díky pytlákům želvích vajec a ilegálnímu prodeji želvích produktů. Takový obchod nechceme a nebudeme nadále tolerovat. Dnes je poslední den na beztrestné odevzdání želvoviny. Ty z vás, kteří s tím nepřestanou a zakázané zboží neodevzdají, čekají vysoké pokuty a vězení,“ zaznělo veřejně z jeho úst. K velkému překvapení všech zúčastněných obchodníci nakonec úředníkům odevzdali přibližně 1200 želvích šupin, 6000 náramků a 1000 prstýnků, které byly okamžitě hozeny do připravené vatry a nadobro zlikvidovány.

Turisty vyhledávaný ostrov Derawan a jeho noční trh byly známy jako jedno z posledních míst ve světě, kde je možné otevřeně zakoupit velké množství výrobků z želvoviny. „O produkty byl obrovský zájem především ze strany místních bohatých obyvatel, kteří věří, že jim šperky z želvoviny přinesou sílu a ochrání jejich příbytky před požárem a jinými přírodními katastrofami,“ vysvětluje Michal Gálik, člen týmu WILDLIFE GUARDS.

Želvovinu lze získat pouze z kriticky ohrožených karet pravých. Karety pytláci chytají do rybářských sítí a za živa jim pomocí ohně stahují pláty z krunýře. Některé želvy zemřou na místě a zbytek na následky infekce bolestivou smrtí. I proto má spálení kontrabandu v ohni silný symbolický význam.

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata) je jedním z nejohroženějších druhů mořských želv na světě. Jejich počty se za poslední století snížily o 80 % kvůli intenzivnímu obchodu a popularitě výrobků z želvoviny. „Zákaz obchodu s výrobky ze želvoviny společně s pokračujícím monitoringem trhů jsou zásadní kroky k ochraně populace karet pravých. Jsem rád, že se nám podařilo želvovinu na ostrově Derawan v tuto chvíli úplně vymýtit a doufám, že tomu tak zůstane už na pořád. To ale bude záležet i na aktivitě místních ochranářských organizací a vůli a důslednosti uvědomělých úředníků,“ dodává Tomáš Ouhel, koordinátor skupiny WILDLIFE GUARDS.

Rozsáhlé vyšetřování a příprava ceremoniálního spálení proběhlo za součinnosti čtyř indonéských vládních úřadů, nevládních organizací PROFAUNA a TURTLE FOUNDATION. Velvyslanec České republiky v Indonésii, jeho Excelence pan Ivan Hotěk se rozhodl všechny, kteří se na zátahu podíleli, v únoru příštího roku oficiálně ocenit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…