V Národním památníku na Vítkově si připomenete osudy polských občanů za druhé světové války

23.08.2019 16:11

V Národním památníku na Vítkově můžete od 23. srpna letošního roku navštívit menší panelovou výstavu s názvem Boj a utrpení. Polští občané za druhé světové války, která připomíná nelehké osudy obyvatel našeho sousedního státu.

V Národním památníku na Vítkově si připomenete osudy polských občanů za druhé světové války
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní památník na Vítkově

Dne 1. září 1939 za úsvitu zahájil útok Německé říše na Polsko druhou světovou válku. Ta zprvu zasahuje celou Evropu a postupně eskaluje do celého světa, čímž se stává největší katastrofou v dějinách lidstva.

Týden před vypuknutím války, 23. srpna 1939, Hitler a Stalin podepisují pakt, který je všeobecně známý jako pakt Ribbentrop-Molotov. Obsahuje tajný protokol o rozdělení sfér vlivu ve střední a východní Evropě, což je v rozporu s mezinárodním právem. 17. září 1939 obsazuje východní část Polska Rudá armáda. Spojenectví Hitlera a Stalina trvá až do 22. června 1941, kdy Německá říše zaútočí na SSSR.

13 panelů výstavy Boj a utrpení. Polští občané za druhé světové války shromažďují doklady o polském boji proti totalitám, mimořádném vztahu ke svobodě, hrdinských činech při záchraně druhých, odvaze vojáků i civilistů a také o bratrství v boji za osvobození jiných států. To vše Národní muzeum připomíná prostřednictvím této výstavy, jejímž autorem je Muzeum 2. světové války v Gdaňsku.

Výstava je k vidění v Národním památníku na Vítkově od 23. srpna do 18. října tohoto roku. Více informací o otevírací době a vstupném naleznete na stránkách www.nm.cz v sekci Pořádáme – Výstavy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…