V Plzni byly zmasakrovány desítky netopýrů. Zbytečně...

26.11.2012 11:40

Šedesát pět mrtvých a patnáct trvale handicapovaných netopýrů rezavých -- to je výsledek demolice pavilonu v areálu Fakultní nemocnice v Plzni -- Borech. Dutina ve zdi u střechy pavilonu totiž sloužila jako tradiční zimoviště velmi početné kolonie netopýra rezavého. A i když za záchranu 34 netopýrů, které se podařilo vrátit do přírody, patří velký dík všímavé paní, pracovníkům záchranné stanice, městské policii i profesionálním hasičům, stačilo opravdu málo a mohla žít celá kolonie a v klidu zimovat, na jiném místě...

V Plzni byly zmasakrovány desítky netopýrů. Zbytečně...
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

Netopýr rezavý je silně ohroženým druhem a stejně jako všichni ostatní netopýři patří v České republice mezi zákonem chráněné živočichy. Více než tříletý monitoring České společnosti pro ochranu netopýrů ukazuje, že výskyt nejen tohoto, ale i několika dalších druhů netopýrů v budovách je poměrně běžný a lze ho očekávat prakticky všude, kde se dosud nachází potenciální úkryty -- přístupné dutiny za větracími průduchy do podstřeší, volné spáry mezi panely, štěrbiny za obložením štítů, střech apod. "Netopýři využívají tyto úkryty nejen v letních měsících pro odchov mláďat, ale především jako zimoviště. Často zde při tom vytváří početná seskupení desítek až stovek jedinců. Díky skrytému způsobu života však jejich přítomnost snadno uniká pozornosti. Proto je nezbytné při plánování rekonstrukce budovy či její demolice s výskytem netopýrů počítat a zajistit předem preventivní odborný průzkum," říká Dita Weinfurtová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Informace o výskytu n! etopýrů v budovách, o nutnosti předběžných průzkumů i o následných postupech k zajištění jejich ochrany se Česká společnost pro ochranu netopýrů již několik let snaží předávat nejen veřejnosti, ale prostřednictvím seminářů a písemných upozornění také příslušným úřadům. "V mnoha městech naší republiky již systém preventivních průzkumů před stavbou úspěšně funguje. V Plzni se to však bohužel stále nedaří. Přitom povinnost zajistit, aby plánovaný stavební zásah neohrozil životy a zdraví zvířat či zájmy ochrany životního prostředí ukládá i §152 Stavebního zákona," dodává Weinfurtová.

"V případech, kdy průzkum prokáže úkryt netopýrů v budově, který nelze zachovat, používají se preventivně tzv. jednosměrné uzávěry. To je jednoduché zařízení, které umožní netopýrům bezpečně a včas se z úkrytu vystěhovat. Tak je zajištěno, že po definitivním uzavření či likvidaci úkrytu nebude žádné zvíře zraněno či uvězněno uvnitř," vysvětlila Weinfurtová. Stejný postup by býval mohl ochránit! i zimující kolonii netopýra rezavého ve Fakultní nemocnici v ! Plzni, kdyby byla budova před demolicí zkontrolována. Takto bylo zcela zbytečně zabito několik desítek zvířat, další zvířata s rozsáhlými zraněními musela být utracena a patnáct již nikdy nebude schopno samostatného života. A při tom stačilo tak málo...! Případ by nyní měla prošetřit Česká inspekce životního prostředí a policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…