V Senátu se bude diskutovat o novém civilním procesu

19.11.2018 18:02

Občanský zákoník z roku 1964 byl nahrazen civilním kodexem až po padesáti letech, tedy s účinností od začátku roku 2014. Naproti tomu nový civilní řád soudní se teprve rodí, neb stále platí občanský soudní řád z roku 1963.

V Senátu se bude diskutovat o novém civilním procesu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Občanský zákoník z roku 1964 byl nahrazen civilním kodexem až po padesáti letech, tedy s účinností od začátku roku 2014. Naproti tomu nový civilní řád soudní se teprve rodí, neb stále platí občanský soudní řád z roku 1963. Přitom je evidentní, že procesní předpis měl být přijímán současně s hmotněprávním kodexem. Před zahájením legislativního procesu však musí být prodiskutován právními experty na nejvyšší úrovni. A proto senátní Ústavně-právní výbor organizuje společně s Nejvyšším soudem ČR dne 20. listopadu 2018 od 09:30 do 14:00 hod. v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR odbornou konferenci, zaměřenou na praktické aspekty rekodifikace civilního procesu pod názvem „Nový civilní proces z pohledu praxe“.

Je nesporné, že nový civilní procesní kodex musí být především racionálním „zrcadlem“ hmotného práva. Měl by provázat řízení nalézací, exekuční a insolvenční tak, aby – zjednodušeně řečeno – výsledkem civilního řízení byla reálně splněná povinnost dlužníka vůči věřiteli, nikoli rozhodnutí, jež jsou často bezcenným cárem papíru.

Civilní proces musí být jednoduchý v pravidlech a přesný v jejich vymezení, garantující spravedlnost a sociální citlivost. Musí odpovídat realitě současné české společnosti a umožňovat flexibilní reakci na stálý překotný vývoj společenských vztahů.

Proto musí projít odbornou diskuzí těch nejpovolanějších, tedy odborníků z řad soudců, advokátů, notářů, ale i akademiků a legislativců. Špičkové odborníky najdete v programu konference, ale i mezi posluchači v hlavním senátním sále, kde se sejdou zástupci všech zmíněných profesí z celé republiky. A půjde přitom o první takto reprezentativní setkání představitelů všech právnických profesí, kteří s civilním procesním právem každodenně pracují.

Odborná konference se koná v úterý 20. 11. 2018 ve Valdštejnském paláci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…