V Temelíně nastartovali reaktor druhého bloku

14.10.2016 19:57

V Temelíně dnes v 11:33 hodin nastartovali reaktor druhého bloku. Jeho výkon teď operátoři pozvolna zvyšují. Obnovení výroby elektřiny je plánováno ještě do konce tohoto týdne. Na prvním bloku pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva.

V Temelíně nastartovali reaktor druhého bloku
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Odstávka druhého bloku byla vyvolaná potřebou změnit nastavení ucpávek turbíny a upravit část systému drenáže a odluhů v nejaderné části parogenerátorů. „Práce jsou hotovy, máme za sebou také tlakové zkoušky, kterými se ověřuje těsnost technologie,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

Výkon reaktoru operátoři zvyšují pozvolna, řádově to trvá hodiny. Na 30 procentech se zvyšování výkonu reaktoru zastaví. „Provedeme zkušební jízdy s turbínou a od jejich výsledku se bude odvíjet pokračování najíždění bloku,“ doplnil Sviták.

Začít vyrábět elektřinu by měl druhý temelínský blok při 50procentním výkonu reaktoru. Aktuálně by k tomu mělo dojít ještě do konce tohoto týdne.

První blok je plánovaně odstaven z důvodu výměny paliva od konce srpna. Aktuálně běží sedmý týden odstávky. Z reaktoru je vyvezeno a zkontrolováno všech 163 palivových souborů. Do skladu v areálu elektrárny byly zavazeny čtyři kontejnery s použitým palivem. Vedle toho pokračují kontroly turbíny a bezpečnostních systémů. Výrobu by měl obnovit v polovině listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …