V boji proti kůrovci pomůže výměna pozemků Lesů ČR a Vojenských lesů a statků ČR

09.06.2021 10:39

Státní podniky Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR na základě dnešního souhlasu vlády ČR provedou vzájemnou úpravu majetkoprávních vztahů. Cílem je zefektivnit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity, uvedla ve společné tiskové zprávě ministerstva zemědělství a obrany.

V boji proti kůrovci pomůže výměna pozemků Lesů ČR a Vojenských lesů a statků ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strom sežraný kůrovcem

„Vzhledem k rozsahu kalamity v lesích tento krok vítám. Jsem velice rád, že spolupráce státních organizací napříč resorty pomohla vytvořit vhodné podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity. Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR totiž díky výměně sjednotí své dosud roztříštěné pozemky, takže na nich budou moci efektivněji hospodařit a účinněji zasahovat proti kůrovci,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Lesy České republiky (LČR) získají právo hospodařit k pozemkům o rozloze 32 495,43 hektarů (včetně staveb), které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patřily Vojenským lesům a statkům ČR (VLS ČR). Tato oblast sousedí s Národním parkem České Švýcarsko a dalšími územími v příhraničí, právě proto je tam důležité zpomalit a zastavit kůrovcovou kalamitu. Výměnou mezi LČR a VLS ČR se sníží roztříštěnosti majetků a vytvoří nový přímo řízený lesní závod LČR, který bude schopen operativněji a vlastními kapacitami obnovovat a chránit les.

Vojenské lesy a statky recipročně získají souvislé části lesních majetků o rozloze 41 009,92 hektarů, na kterých lze hospodařit a zároveň plnit úkoly při zajišťování obrany České republiky. Získání lesních pozemků bezprostředně přiléhajících k vojenským újezdům, zejména Boletice a Hradiště, umožní efektivněji hospodařit a vytvářet vyšší ekonomický zisk. VLS ČR výměnou rovněž sjednotí své majetky v zájmové oblasti Armády České republiky.

„Vláda tímto krokem jasně deklaruje strategickou potřebnost samostatné existence obou státních podniků s ohledem na specifické úlohy obou z nich,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Převod práva hospodařit začne platit od července letošního roku. V přechodném období do konce roku budou oba státní podniky ve spolupráci se svými zakladateli, Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem obrany, řešit změny práva hospodařit k souvisejícímu majetku a právní vztahy navázané na tento majetek.

Převody budou bezúplatné a celkový počet pracovních míst zůstane zachován. Veškerý majetek nadále zůstane ve vlastnictví České republiky. Směna není spojena s žádnými mimořádnými investicemi do nemovité či movité infrastruktury.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…