V českém letounu L-39 NG se proletěl první zákazník

24.10.2019 11:30

V novém českém proudovém letounu L-39NG letěl první zákazník. Generál Joseph Mamadou Diop, velitel vzdušných sil Senegalské republiky, absolvoval hodinový let s testovacím pilotem Aera Vodochody Vladimírem Továrkem.

V českém letounu L-39 NG se proletěl první zákazník
Foto: archiv red
Popisek: Omnipol

Projekt L-39NG tak zaznamenal další významný milník, když se v prvním letovém prototypu poprvé proletěl i zákazník.
 
"Jsem rád, že jsem si mohl nový letoun osobně vyzkoušet. Byla to skvělá zkušenost. Vladimír, testovací pilot Aera, mi předvedl obratnost letounu. A velmi jsem si také užil průlet nad českou krajinou díky skvělému výhledu z nového kokpitu,” popsal po přistání senegalský velitel vzdušných sil, generál Joseph Mamadou Diop. Senegal je prvním zákazníkem pro nový letoun. V západoafrické zemi budou létat čtyři L-39NG v konfiguraci Light Attack.
 
"Jsme přesvědčení, že letouny L-39NG budou úspěšné. Projekt běží podle plánu, druhý letoun určený pro letové zkoušky bude hotový počátkem listopadu, certifikaci v konfiguraci pro základní a pokračovací výcvik plánujeme na třetí čtvrtletí příštího roku a v konfiguraci pro Light Attack o rok později. Bylo logickým krokem nabídnout našim zákazníkům možnost letět v novém letounu, aby si mohli sami vyzkoušet jeho vynikající schopnosti a výkon,” řekl Dieter John, President & CEO Aera Vodochody.
 
Letoun L-39NG má za sebou už i první zahraniční let na Leteckou základnu Sliač na Slovensku, kde se představil během 4. konference uživatelů L-39.
 
Společný projekt dvou rovnocenných vlastníků, společností OMNIPOL a AERO Vodochody AEROSPACE se tak posunul do další fáze. 
V průběhu roku 2020 bude v souladu s plánem započata výroba letounů pro nové uživatele. Kromě již dříve avizovaných kontraktů nyní nadále aktivně probíhají jednání s dalšími potenciálními zákazníky ze zemí Asie i Afriky. Podpisy dalších nových smluv se očekávají velmi brzy. 
 
Kromě projektu L-39NG AERO Vodochody Aerospace intenzivně pracuje také na realizaci nových zakázek pro zahraniční partnery. Tyto nové kontrakty v objemu více než 750 milionů Kč v posledních měsících zajistila pro AERO právě společnost OMNIPOL.  
 
Jedná se o vyjádření a upřesnění informací od OMNIPOLU k dříve vydanému článku: zde
 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…