V lednu 2016 vznikne nová agentura na správu EU fondů

21.04.2015 15:09

Evropská komise při jednáních s ČR o implementaci služebního zákona požadovala, aby zprostředkující subjekty pro jednotlivé operační programy spadaly pod režim zákona o státní službě. Proto se do konce roku 2015 agentura CzechInvest rozdělí a část zaměstnanců přejde do nové agentury, která bude mít na starosti administraci EU fondů spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

V lednu 2016 vznikne nová agentura na správu EU fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Podle dohody s Evropskou komisí z konce minulého týdne, agentura CzechInvest ve stávající podobě dokončí administraci OPPI a nový OPPIK již bude spravován novou agenturou. Tu k 1. lednu 2016 vytvoří zaměstnanci, kteří zatím spadají do divize strukturálních fondů agentury CzechInvest.

„Nová agentura ponese název Agentura pro podnikání a inovace, do které přejde zhruba 130 zaměstnanců CzechInvestu. Zbytek CzechInvestu se bude nadále věnovat svému hlavnímu úkolu, kterým je zprostředkovávání investičních projektů do ČR,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Vznik nové agentury na administraci OPPIK umožní novela zákona o podpoře malého a středního podnikání, kterou vláda musí na základě podmínky Evropské komise projednat do 30. června 2015.

„Proto hodláme novelu předložit nejpozději do 1. června 2015,“ řekl Jan Mládek.

Ministr průmyslu a obchodu rovněž ubezpečil, že vznik nové agentury neohrozí administraci EU fondů či přístup podnikatelů k evropským dotacím: „Žádné riziko nehrozí. Z OPPI jsme dosud nevraceli žádné prostředky EU kvůli nedočerpání a to je velká zásluha i lidí z CzechInvestu. Tito profesionálové dostanou čas úspěšně dokončit práci na OPPI a pod hlavičkou nové agentury plynule přejít na administraci OPPIK.“

Riziko nehrozí ani pro státní finance, které vznik nové agentury zatíží marginálně. „Hlavní provozní výdaje související s implementací operačního programu jsou hrazeny z evropských prostředků. Výdaje ze státního rozpočtu budou minimální,“ uvedl ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…