V neděli se koná tradiční Terezínská tryzna

15.05.2017 21:10

Tradiční vzpomínkovou akci na Národním hřbitově před Malou pevností organizuje Památník Terezín ve spolupráci s Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Terezínskou iniciativou, Federací židovských obcí v ČR, Ústeckým krajem a městem Terezín.

V neděli se koná tradiční Terezínská tryzna
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2017 převzal ministr kultury ČR Daniel Herman.

Každoroční vzpomínková slavnost Terezínská tryzna se bude konat tuto neděli, 21. 5. 2017 na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně. Po nástupu Čestné stráže a hudby bude tryzna v 10 hodin zahájena kladením věnců a kytic.

Po zaznění státní hymny přivítá zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Munk a pietní akt zahájí předseda Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Hlavní projev přednese předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, následovat bude křesťanská a židovská modlitba. Program tryzny bude zakončen sborem Lacrymosa a Agnus Dei z Requiem G. Verdiho v podání Děčínského pěveckého sboru a písní Aušvicate hi khero baro…, vzniklou v tzv. cikánském táboře v Osvětimi, kterou zazpívá Nikola Bendigová.

K účasti na akci jsou, kromě bývalých vězňů, každoročně zváni ústavní a vládní činitelé České republiky a členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů akreditovaných v ČR ze zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích, a zástupci tuzemských i zahraničních martyrologických institucí.

Tryzna v Terezíně se každoročně koná vždy třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje jako odkaz tzv. Buchenwaldské přísahy. Jejím obsahem bylo prohlášení osvobozených vězňů koncentračního tábora Buchenwald v roce 1945, že neustanou v připomínání válečných událostí, dokud nebudou vymýceny všechny kořeny nacismu.

Ve stejný den proběhne v 9 hodin kladení věnců na bývalém popravišti v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední a zároveň největší popravy, která se zde konala na samém sklonku války 2. května 1945.

Až do skončení tryzny (od rána do cca 11 hod.) je pro veřejnost uzavřena Malá pevnost; otevírací doba v ostatních návštěvnických objektech Památníku Terezín zůstává nezměněna. Po celý tento den se v žádném objektu Památníku Terezín nevybírá vstupné.

Památník Terezín si letos připomíná 70 let od svého založení a vydává k tomuto výročí vlastní známkový sešitek. Známky přibližují terezínskou sbírku výtvarných děl předních českých umělců a tvorbu dětí zúčastňujících se každoročně vyhlašovaných výtvarných soutěží.

V den konání Terezínské tryzny bude od 9 – 14 hodin v aleji u Národního hřbitova v provozu příležitostná přepážka České pošty. Zde bude možné získat otisk příležitostného poštovního razítka vyrobeného u příležitosti jubilea této jedinečné paměťové instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…