V prvním pololetí prošlo Letištěm Václava Havla Praha o 270 tisíc cestujících více než v loňském roce

22.07.2015 19:30

Výkony za první pololetí roku 2015 na Letišti Václava Havla Praha potvrzují narůstající zájem o Prahu jako cílovou destinaci. Za první pololetí roku 2015 odbavilo Letiště Václava Havla Praha celkem 5 233 583 cestujících, zatímco za stejné období roku 2014 to bylo téměř o 270 tisíc méně.

V prvním pololetí prošlo Letištěm Václava Havla Praha o 270 tisíc cestujících více než v loňském roce
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

„V prvním pololetí letošního roku bylo odbaveno meziročně o 5,4 % cestujících více. Stejně jako v prvním čtvrtletí letošního roku nejvíce rostly počty pasažérů ze zemí Evropy a Blízkého východu. Podle aktuálních čísel očekáváme, že by se celkový nárůst počtu cestujících za rok 2015 mohl pohybovat okolo 5 %,“ komentoval výhled Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdingu.

Provozně nejsilnějším dnem byl v prvním pololetí 26. červen, kdy letiště odbavilo přes 48 tisíc cestujících, nicméně se očekává, že tento dosavadní letošní rekord bude během tradičně neoblíbenějších letních měsíců pokořen.

Mezi země s největším nárůstem počtu cestujících z/do Prahy patří Velká Británie, Belgie, Turecko, Spojené arabské emiráty a Německo. Top destinacemi z hlediska nárůstu počtu cestujících jsou londýnské letiště Stansted, Dubaj, Frankfurt, Řím a Amsterdam. Letišti se díky navýšení na těchto destinacích podařilo nahradit 15% meziroční pokles na linkách z Ruska.

Zvýšení objemu přepravy za první pololetí roku je dáno jednak provozem nových linek, které v prvním pololetí loňského roku ještě nebyly provozovány (např. Moskva/Vnukovo, Brémy, Boloňa, Belfast, Glasgow), ale také navyšováním kapacit na stávajících linkách, zejména u tradičních destinací jako je Londýn, Řím či Dubaj. Průměrná obsazenost všech letů v prvním pololetí 2015 se meziročně zvýšila o 3,6 procentního bodu na úroveň 74,5 % (z původních 70,9%).

O Letišti Praha:

Podle výsledků mezinárodní asociace IATA je Letiště Václava Havla Praha jedním z nejvíce se rozvíjejících letišť světa. Cestující mají k dispozici nabídku 60 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou s více než 130 destinacemi po celém světě. V aktuální letní sezóně došlo ke změnám s cílem podpořit dlouhodobé vnímání letiště jako vstřícného, moderního a zákaznicky zajímavého prostoru, kde začíná dovolená. V první fázi se jedná především o zlepšení služeb parkování a změny v nabídce restaurací s důrazem na kvalitu za přiměřenou cenu. Tyto kroky vedoucí ze zvýšení spokojenosti cestujících jsou součástí dlouhodobé kampaně s podtitulem Měníme letiště pro vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…