VHÚ získal od České zbrojovky dvě unikátní pistole z edic Republika a Anthropoid

21.08.2020 19:49

Ředitel Vojenského historického ústavu Praha brigádní generál Aleš Knížek převzal od zástupců společnosti Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod dvě zcela unikátní pistole, vyrobené v tomto českém zbrojařském podniku.

VHÚ získal od České zbrojovky dvě unikátní pistole z edic Republika a Anthropoid
Foto: VHÚ
Popisek: Vojenský historický ústav, logo

Jedná se o pistoli z limitované edice CZ 75 Republika s pořadovým číslem 1928 a o pistoli CZ 75 z rovněž jedinečné edice nazvané Anthropoid, s číslem 1942 – 27. Obě tyto pistole budou zařazeny na čestné místo do sbírek krátkých palných zbraních VHÚ.

Pistoli číslo 1928 z edice CZ 75 Republika a pistoli z edice Anthropoid s číslem 1942 – 27 předal řediteli VHÚ generálu Aleši Knížkovi v podnikové prodejně České zbrojovky v pražské Opletalově ulici Lubomír Kovařík, prezident společnosti CZG – Česká zbrojovka Group, pod níž firma patří.

Tento dar potvrzuje a rozšiřuje tradici spolupráce České zbrojovky s Vojenským historickým ústavem Praha. V jeho rámci jsou jednotlivé kusy různých modelů zbraní vyrobených v České zbrojovce předávány do sbírek VHÚ pro muzejní potřeby, jako historický odkaz dokládající produkci firmy i tradici výroby zbraní na českém území. Obě zbraně obdržel VHÚ darem, čímž se také navazuje na tradici vzniklou již za první republiky, v níž čs. zbrojařské firmy pravidelně věnovaly tehdejšímu Památníku osvobození ukázky své produkce.

Nejznámější výrobek: pistole CZ 75 ráže 9 mm

Pistole patří k jedné z hlavních částí výrobního programu České zbrojovky. Nejznámějším produktem zbrojovky v této kategorii je legendární pistole CZ 75 ráže 9 mm, kterou v letech 1969-1975 zkonstruoval František Koucký. Pistole má tzv. revolverovou spoušť, která umožňuje první výstřel (s nábojem v komoře) uskutečnit prostým stlačením spouště bez předchozího ručního natažení kohoutu. Původně měla zásobník na 15 nábojů, od roku 1997 je to celkem 16 nábojů. Pistole se stala jednou z nejslavnějších zbraní vyráběných v Československu a v České republice, dodnes je ve výzbroji mnoha ozbrojených složek na celém světě. Detailně se můžete o pistoli CZ 75 dočíst v článku kurátora sbírky ručních palných zbraní VHÚ Jana Skramoušského.

CZ 75 Republika pro Donalda Trumpa

Pistole CZ 75 se stala také základem limitovaných a sběratelsky vyhledávaných edic, které Česká zbrojovka vyrábí v posledních letech vedle své běžné produkce. Nejznámější a mimořádně úspěšnou se stala edice CZ 75 Republika, v níž bylo v roce 2018, k stému výročí založení Československa, vyrobeno sto kusů pistolí v luxusním uměleckém provedení, s ručně rytým zdobením, uložených ve zdobeném boxu. Každá zbraň má své vlastní číslo počínající 1918, připomínající jednotlivé roky republiky. Kazeta, v níž je pistole uložena, je vyrobená ze tří druhů dřeva, na jejím víku jsou vyřezané lipové ratolesti a uvnitř víka se nachází Masarykova podobizna a prvorepublikový československý znak.

Jednu z těchto zbraní také předal premiér České republiky Andrej Babiš americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi při oficiální návštěvě českého premiéra v USA v březnu 2019. Prezident Trump obdržel pistoli s číslem 1946, což je rok jeho narození.

Edice Anthropoid k 75. výročí provedení atentátu na R. Heydricha

Edici Republika předcházela už v roce 2017 vydaná edice s názvem Anthropoid, podle parašutistického výsadku československých vojáků, kteří provedli v květnu 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Edice celkem 75 kusů zbraní byla vyrobena při 75. výročí provedení atentátu.

Na vzniku obou edic zdobených pistolí má významný podíl rytec René Ondra, který je s Českou zbrojovkou úzce spjat už tři desítky let – podrobný rozhovor a zrodu a výrobě zdobených zbraní obou limitovaných edic najdete ZDE. Na výrobě se kromě samotného Ondry podílelo několik dalších rytců, leštič kovů, čalouník, umělecký truhlář, paspartérka a další odborníci. Ručně vyrývali ornamenty v podobě lipových listů, do některých míst vložili i čtyřiadvacetikarátové ryzí zlato. Na zbraních z řady Republika je zlatý prvorepublikový československý znak, heslo Pravda vítězí používané na vlajce prezidenta republiky nebo nápis Vyrobeno v České republice. Na zbraních z řady Anthropoid jsou vyryta jména Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, datum provedení atentátu a na dřevěném obložení rukojeti je vyryt prvorepublikový znak Československa v kombinaci se státní vlajkou.

Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod patří k desítce nejvýznamnějších světových výrobců ručních palných zbraní, dnes je součástí skupiny CZG – Česká zbrojovka Group. Portfolio jejích zbraní je komplexní a široké, vyrábí pistole, kulovnice, malorážky, pro ozbrojené síly také samopaly, útočné, bojové i odstřelovací pušky. Pro Armádu České republiky dodává například zbraně ze série CZ Bren, a to od roku 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…