VLS: Bašta na Olšině otevře brány veřejnosti podesáté

26.05.2018 10:30

Stavba z první poloviny 15. století s číslem popisným 329 se za deset let, během kterých zde funguje expozice pro veřejnost, stala vyhledávaným cílem turistů. Každoročně mimořádně cenný památkově chráněný objekt navštíví desetitisíce návštěvníků.

VLS: Bašta na Olšině otevře brány veřejnosti podesáté
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Letos se návštěvníkům otevře v sobotu 2. června a na veřejnost zde v tento den bude čekat program zaměřený na aktuální téma, které hýbe lesnictvím – boj s kůrovcem v českých lesích.

Od 8.30 do 14.00 hodin zde pro malé i velké zájemce bude připraven edukativní program s ukázkami postupů a techniky, kterou lesníci využívají v boji s tímto škůdcem – od lapačů a lapáků, přes otrávené trojnožky až po ukázky mechanické i chemické asanace napadeného dříví.

Vedle toho si návštěvníci budou moci poprvé v letošním roce prohlédnout výstavu o historii obce Olšina, o zdejším rybníku i rybářství. Část expozice je věnována také historii a současnosti Vojenských lesů a statků, státního podniku, který letos slaví 90 let existence. Především děti si zde mohou prohlédnout myslivecká a rybářská zařízení, dozvědí se také řadu informací o životě v okolních lesích i v samotném rybníku. Zájemci mohou mimo jiné zhlédnout projekci filmu o starých zaniklých řemeslech, nebo o plavení dříví po nedalekém Schwarzenberském kanálu.

Loňskou novinkou, pak je nová ornitologická expozice. Ta je primárně zaměřena na evropsky významnou lokalitu Ptačí oblast Boletice. Ta byla českou vládou vyhlášena v roce 2004 na území šumavského vojenského újezdu.

„Díky armádě se lokalitě dlouhodobě vyhnul intenzivní civilizační rozvoj, včetně meliorací a dalších vlivů člověka. Dnes se proto jedná se o velmi výjimečné území, které je domovem řady ohrožených nebo významných druhů ptáků. Vyskytuje se zde 53 zvláště chráněných druhů, 66 druhů navržených do Červeného seznamu České republiky, či 40 zájmových druhů evropské ochrany přírody,“ vysvětluje ekolog VLS Vladislav Seidl.

Rybářská bašta VLS na Olšině je v červnu a září otevřena o víkendech od 8.30 do 15.00 hodin, během července a srpna pak denně mimo pondělí od 8.30 do 15.00 hod. Vstup je zdarma.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…