VLS: V únoru se rozběhne soutěž o lese YPEF 2020

22.01.2020 18:49

Žáci a studenti mají poslední možnost přihlásit se do mezinárodní přírodovědné soutěže o lese, lesnictví a přírodě na Brdech, Šumavě, Olomoucku, Karlovarsku, Vyškovsku a v Ralsku.

VLS: V únoru se rozběhne soutěž o lese YPEF 2020
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Děti a studenti mají i letos možnost zapojit se do celoevropské znalostní soutěže o přírodě YPEF 2020 (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Šest mís

tních kol této soutěže, v níž o úspěchu rozhodují znalosti o lesích, lesnictví a přírodě, pro ně uspořádají od úterý 6. února do pátku 28. února lesní pedagogové Vojenských lesů a statků ČR (VLS). Možnost zúčastnit se letošního ročníku YPEFu nabídnou tříčlenným týmům starších žáků a studentů Vojenské lesy a statky na všech svých šesti lesnických divizích. Týmy se do místních kol mohou hlásit prostřednictvím elektronického formuláře ZDE.

„Vojenské lesy jsou partnerem soutěže šestým rokem, protože posiluje vědomosti mladé generace o významu lesů, o všem, co naší civilizaci přináší a učí děti i mládež, jak se v lese pohybovat, jak jej vnímat a rozumět procesům, jež se zde odehrávají,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Tříčlenné týmy soutěží ve dvou věkových kategoriích, mladší je určena žákům z 6. až 9. tříd, starší středoškolákům do 19 let. V místním kole na ně čeká nejdříve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin. Vzhledem k možnosti postupu do mezinárodního kola je dobré, aby soutěžící aktivně ovládali angličtinu. Vítězný tým postoupí do regionálního kola v Písku, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národního finále. To proběhne tradičně před letními prázdninami v Kostelci nad Černými lesy v arboretu Fakulty lesnické a dřevařské ČZU.

„Národní šampion pak postupuje do mezinárodního finále, které proběhne na podzim v některé z účastnických zemí,“ uvedl vedoucí lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti. Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. Účast v soutěži je samozřejmě bezplatná. Vojenské lesy a statky jsou partnerem YPEF od roku 2015.

Místní kola YPEF 2020 u VLS
Divize Horní Planá, 6. února v 8.30, VLS Horní Planá, Jiráskova 150, 382 26 Horní Planá
Divize Lipník n. B., 6. února v 9.00, VLS Lipníkn. B, Na Zelince 1147, 751 31 Lipník n. B.
Divize Mimoň, 11. února v 9.00, areál Skelná huť v Ralsku
Divize Hořovice, 18. února v 10.00, LS VLS Obecnice, Obecnice 274, 262 21 Obecnice
Divize Karlovy Vary, 19. února v 9.00, SPgŠ, G a VOŠ Karlovy Vary, Lidická 455/40, 360 01 Karlovy Vary
Divize Plumlov, 28. února v 8.00, ZŠ Plumlov, Rudé armády 300, 798 03 Plumlov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …