VLS: Vichřice Julie nezpůsobila ve vojenských lesích vážnější škody

26.02.2020 10:43

Víkendová vichřice Julie, která v neděli zasáhla Česko, nezpůsobila v šesti lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků ČR (VLS) vážnější škody. Podle předběžných odhadů vítr v lesních porostech státního podniku polámal a vyvrátil 30 tisíc kubíků dříví, nejvíce v severočeském Ralsku.

VLS: Vichřice Julie nezpůsobila ve vojenských lesích vážnější škody
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

„Aktuální škody z nedělních poryvů větru jsou ve srovnání s vichřicí Sabine, která Česko zasáhla před 14 dny, asi pětinové. Jejich zpracování by nemělo způsobit státnímu podniku žádný větší problém,“ poznamenal výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.

Z šestice lokalit ve správě VLS největší škody ohlásila severočeská lesnická divize Mimoň, sprasvující bývalé vojenské prostory Ralsko a Mladá. Zde vichřice poškodila asi 12 tisíc m3 dříví. Ztráty okolo 10 tisíc kubíků z šumavského vojenského újezdu Boletice a jeho okolí ohlásili také lesníci z Horní Plané.

V ostatních lokalitách ve správě VLS (Brdy, Doupovského hory, Drahanská vrchovina a Libavá) jde o roztroušené polomy od jednoho do čtyř tisíc kubíků dříví.

Konsolidované škody z nedělních poryvů větru u vojenských lesů jsou tak odhadovány na 30 tisíc kubíků, zatímco vichřice Sabine způsobila v pondělí 10. února u VLS polomy ve výši 150.000 m3 dříví.

Vojenské lesy a statky ČR spravují šest rozsáhlých lesních lokalit, které se rozkládají v současných nebo bývalých vojenských újezdech v Česku a na Moravě. Celkem státní podnik spadající pod ministerstvo obrany spravuje asi 126 tisíc hektarů lesních pozemků, které reprezentují 5 procent rozlohy lesa v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…