VLS investují do vytápění z obnovitelných zdrojů

02.02.2019 9:51

Podnik zprovoznily ve svých objektech dvě nové kotelny na dřevěnou štěpku. Investice jsou součástí plánované energetické strategie zaměřené na obnovitelné zdroje, především z dřevní hmoty.

VLS investují do vytápění z obnovitelných zdrojů
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

První jednotka vytápí hájovnu v Uhlíkově na Šumavě, druhá pak novostavbu Lesní správy Hlubočky na Libavé na Olomoucku. Kotle slouží k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody a splňují nejmodernější emisní limity. Do roku 2022 chtějí VLS zprovoznit dalších pět kotelen využívajících biomasu. Do technologie na Uhlíkově státní podnik investoval 600 tisíc korun, v Hlubočkách pak 250 tisíc korun.

„Jde o moderní, ekologický a ekonomicky výhodný model, u kterého navíc můžeme využívat vlastní surovinové zdroje. V současné době vedeme debaty také s Armádou ČR o možnostech dodávek biomasy pro vytápění některých vojenských objektů v rámci resortu,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král.

U Vojenských lesů a statků moderní technologie na biomasu nahradí dosluhující kotelny, v nichž bylo užíváno k vytápění uhlí, dřevo či lehké topné oleje. Vedle štěpky chce státní podnik k vytápění využívat také tzv. peletky (granule z dřevní hmoty). Jimi již jsou vytápěny brdské lesní správy VLS Nepomuk a Valdek. Před spuštěním je pak konverze kotelny na peletky na lesní správě Poteplí. Další brdskou lesní správu v Obecnici pak vytápí tepelné čerpadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…