VLS zvou děti a studenty z regionů do soutěže YPEF 2016

07.12.2015 22:50

Od ledna se opět rozběhne série místních kol mezinárodní soutěž pro žáky základních a studenty středních škol o lesnictví.

VLS zvou děti a studenty z regionů do soutěže YPEF 2016
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Projekt Mladí lidé v evropských lesích (Young People in European Forests) je určen mladým od 13 do 19 let. Partnerem projektu budou stejně jako loni Vojenské lesy a statky, které zorganizují místní kola na všech svých divizích.

„Vojenské lesy a statky soutěž podporují nejen jako finanční partner, ale podnikoví lesní pedagogové se do projektu zapojují organizačně, “ řekl ředitel Vojenských lesů a statků Josef Vojáček.

Soutěž Mladí lidé v evropských lesích, jejímž národním koordinátorem je Česká lesnická společnost, má čtyři kola. V lednu 2016 začne místními koly, která se konají navybraných lesních správách státních podniků Lesy ČR a Vojenské lesy a statky.

„Místní kola jsme vypsali na všech našich divizích. Chceme možnost účasti v YPEFu nabídnout všem studentům a žákům z okolí území, která máme ve správě. Podle prvních přihlášek je zájem škol velký, jen na divizi v Mimoni se nám sešlo pár dní po vypsání soutěže osm přihlášek,“ vysvětlil šéf lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Vítězové místních kol pak postoupí do šesti regionálních kol, která se v březnu uskuteční na středních lesnických školách v Hranicích, Písku, Trutnově a Žluticích a na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Vítězové z těchto kol postupují do červnového národního kola, které proběhne v Kostelci nad Černými lesy. Například studentské družstvo ze Střední lesnické školy a středního odborného učiliště Křivoklát se tak v posledním ročníku probojovalo z hořovického kola u VLS až do národního finále, když v dubnu vyhrálo pražské regionální kolo.

Vrcholem je pak v září 2016 mezinárodní kolo, kam postupuje absolutní vítěz kola národního. V minulých letech se konalo v Estonsku, Portugalsku, Německu a Rumunsku.

Do místních kol šestého ročníku soutěže se již mohou žáci a studenti základních a středních škol hlásit s pomocí elektronické přihlášky na webových stránkách soutěže www.ypef.cz.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) vznikla z iniciativy polských lesníků, Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …