VZP: Jak bude na léčebně-ozdravných pobytech postaráno o děti s diagnózou celiakie?

15.05.2018 14:48

Otázka týdne z Všeobecné zdravotní pojišťovny

VZP: Jak bude na léčebně-ozdravných pobytech postaráno o děti s diagnózou celiakie?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

OTÁZKA TÝDNE:

Jak bude na léčebně-ozdravných pobytech Mořský koník postaráno o děti s diagnózou celiakie, které potřebují dodržovat bezlepkovou dietu?

ODPOVĚĎ:

Pobyty v délce tří týdnů se budou konat v Bulharsku a Černé Hoře od začátku června do poloviny září a mohou si je užít děti ve věku od 7 do 16 let, které splňují stanovené zdravotní indikace, což je například lupénka, atopický ekzém, bronchiální astma, obstruktivní plicní nemoc. Novinkou letošních pobytů je, že na ně mohou jet i děti, které zároveň trpí celiakií. Léčebné účinky má především přímořské klima, vlhký mořský vzduch, čistá mořská voda s obsahem minerálů a stopových prvků, jako je sodík, vápník a jód, ale i sluneční paprsky, které pomáhají získat do těla vitamín D. Nedílnou součástí léčebně-ozdravného procesu je přiměřený pohyb i odpočinek, ale především kvalitní pravidelná strava s dostatečným pitným režimem.

Jak v Bulharsku, tak v Černé Hoře je pro děti s diagnózou celiakie zajištěno dietní stravování. Jídlo bude připravováno v oddělených nádobách tak, aby nedošlo ke kontaktu s alergenem. Pokrmy budou upravovány s garancí původu surovin a bezlepkových potravin. Je zajištěno vzdělávání kuchařů a číšníků, jsou poučeni doprovodní pracovníci, kteří mají děti po dobu tří týdnů v péči, a nad vším dohlíží dietní sestra.

Stravování je zajištěno formou švédských stolů, děti si vybírají ze dvou druhů jídel. Pokrmy jsou připravovány z čerstvých surovin místního původu a akcentem na zvyklosti bulharské a černohorské kuchyně. Jsou preferovány suroviny jako čerstvá zelenina a ovoce, brambory, luštěniny, celozrnný chléb (pro celiaky bezlepkové pečivo), rýže, ryby, zakysané mléčné výrobky, bílý jogurt, sýry. Jídlo pro celiaky je speciálně označené a podávané na samostatném stole.

Přihlášku k pobytu Mořský koník, spolu s návrhem potvrzeným od lékaře, můžete jako zákonný zástupce dítěte podat na kterémkoli klientském pracovišti VZP. Formulář je dostupný ke stažení na webových stránkách www.vzp.cz. Pokud máte zájem o podrobnější informace o pobytech, podívejte se na stránky www.morsky-konik.cz. Rozhodnete-li se dopřát vašemu dítěti 3 týdny u moře, bude z toho prokazatelně čerpat půl až tři čtvrtě roku, kdy se výrazně omezuje potřebnost léčiv a léčebných procedur u kožních i dýchacích onemocnění.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…