VZP: Léky pro nejdražšího pacienta - 5,8 milionů ročně

21.04.2013 10:20

Kolik stojí ročně speciální léky, které VZP hradí pacientům léčeným ve zvláštních odborných centrech? Letos poprvé se to mohou lidé dozvědět. A pro mnohé to budou překvapivé částky – například průměrnému pacientovi, o kterého ve specializovaném centru pečují kvůli metabolickým vadám, uhradí VZP ročně speciální léky za více než 5,8 milionu korun!

VZP: Léky pro nejdražšího pacienta - 5,8 milionů ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

 

Celková částka, kterou VZP uhradila v roce 2012 za takzvaná centrová léčiva (tedy za léky, které mohou pacienti dostávat jen ve specializovaných centrech zaměřených na léčbu jejich nemoci), přesáhla 5 miliard 615 milionů korun.
 
Celkem se loni ve specializovaných odborných centrech léčilo více než 18 tisíc pacientů, které lze rozdělit do desítek diagnostických skupin (u šesti z nich neuvádíme průměr na pacienta, protože by byl z řady odborných důvodů zavádějící). Podrobnosti najdete v přiložené tabulce.
 
VZP se nyní rozhodla částky zveřejnit z více důvodů. Jednak díky tomu získá veřejnost lepší přehled, jak jsou využity prostředky z veřejného zdravotního pojištění  - tedy kam jde část peněz, které odvádí na zdravotní pojištění.
 
Dalším podstatným cílem je, aby si samotná centra mohla porovnat vlastní náklady s republikovým průměrem. Doposud totiž některá z nich utrácejí za léky pro obdobné pacienty výrazně více než jiná. Samozřejmě je nezbytné přihlížet ke specifickým podmínkám jednotlivých odborných center a individuálním potřebám jednotlivých pacientů.
 
Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…