VZP: Nastávající maminky nejvíce čerpají příspěvek na screening Downova syndromu

20.03.2020 14:40

Vloni čerpalo příspěvek přes 35 tisíc žen.

VZP: Nastávající maminky nejvíce čerpají příspěvek na screening Downova syndromu
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP nabízí nastávajícím maminkám a maminkám 12 měsíců po porodu velmi zajímavé příspěvky. Největší zájem klientek je ovšem o příspěvek na screening Downova syndromu. V loňském roce si pro něj přišlo přes 35 tisíc žen a pojišťovna jim vyplatila téměř 70 milionů korun. Jedná se o rekordní počty od roku 2014, kdy byl tento benefit zařazen do nabídky VZP. 

Zájem klientek o příspěvek na prvotrimestrální screening, který je zaměřen na odhalení Downova syndromu, rok od roku stoupá. Je to jeden z mnoha benefitů určených pro ženy v průběhu těhotenství a 12 měsíců po porodu. VZP reaguje na potřeby svých klientek a příspěvek průběžně navyšuje. Na prvotrimestrální screening je letos možno čerpat částku do 1 500 Kč, celkově ale pojišťovna pro těhotné ženy a maminky nabízí 3 000 Kč oproti loňským 1 500 Kč. 

Zájem klientek o příspěvek v uplynulých letech

Údaj z roku 2014 není uveden, protože příspěvek byl zařazen do nabídky VZP v květnu 2014.

Screening Downova syndromu se provádí k vyloučení případné vrozené vady plodu. Je to kombinace vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Započítává se i věk matky. Tak je možné už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Výsledky jsou spolehlivější než u jiných metod a navíc se vyšetření provádí už mezi 11. a 14. týdnem těhotenství. 

Downův syndrom je nejčastější vrozenou příčinou mentální retardace. Dalšími charakteristickými znaky jsou vrozené vady srdce, deformace končetin, malý vzrůst či třeba vývojové vady některých vnitřních orgánů. U pacientů s Downovým syndromem je výrazně vyšší riziko leukémie, Alzheimerovy choroby a některých dalších onemocnění. Jak vyplývá ze statistiky, kterou VZP zpracovala při příležitosti Světového dne Downova syndromu, v roce 2019 bylo u VZP registrováno celkem 768 klientů s touto diagnózou. Nejvíce jich žije v Praze.

Počet klientů VZP v Downovým syndromem po krajích


Světový den Downova syndromu připadá každý rok na 21. března. Tento den je znám i jako Ponožkový den, který vyhlásila organizace Down syndrom Czech. Jedná se o happening, kdy si lidé obléknou 2 různé ponožky, vyfotí se na sociální sítě a šíří tak povědomí o problematice Downova syndromu a vyjadřují svou solidaritu. Ponožky svým tvarem totiž připomínají chromozom. Lidé s Downovým syndromem mají jeden 21. chromozom navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…