VZP: Plánované dlouhodobé vycestování nebo ukončení pobytu v ČR je potřeba hlásit

28.08.2022 7:29 | Tisková zpráva

S udělením víza dočasné ochrany vznikají jeho držitelům určitá práva i povinnosti. Získávají například přístup na trh práce, ke vzdělání, sociální pomoc nebo automatickou účast ve veřejném zdravotním pojištění. Aby jim nevznikl dluh na zdravotním pojištění, je nutné, aby zdravotní pojišťovnu informovali o plánovaném vycestování nebo ukončení pobytu v ČR.

VZP: Plánované dlouhodobé vycestování nebo ukončení pobytu v ČR je potřeba hlásit
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Dočasné opuštění ČR (např. návštěva Ukrajiny)

Krátkodobým vycestováním mimo území České republiky vízum dočasné ochrany nezaniká, a tedy ani nárok na veřejné zdravotní pojištění.

V případě, kdy občan Ukrajiny dočasně odcestuje na Ukrajinu na dobu přesahující jeden kalendářní měsíc, je nutné toto ohlásit zdravotní pojišťovně, a to formou webového formuláře Prohlášení o dlouhodobém pobytu v cizině, případně také osobně na klientském pracovišti VZP ČR. Po návratu z ciziny je třeba doložit své zdravotní pojišťovně dobu pobytu na Ukrajině, například prostřednictvím razítek v cestovním pase.

Oznámení prostřednictvím webového formuláře lze učinit i v případě, že občan Ukrajiny Česko již dočasně opustil a svůj pobyt v cizině nenahlásil.

  • Opakované vycestování z ČR v tomto režimu je možné nejdříve po dvou celých kalendářních měsících od návratu.
  • Účast v systému veřejného zdravotního pojištění (tj. z hlediska nároku na zdravotní péči v ČR i povinnosti platit pojistné / doložit důvody k nároku na státní pojištění) zaniká dnem odhlášení a opětovně vzniká dnem přihlášení.

Definitivní opuštění ČR (např. návrat na Ukrajinu)

V případě, že se azylanti z Ukrajiny, kteří přišli do Česka po 24. 2. v souvislosti s válečným konfliktem, rozhodnou vzdát uděleného víza dočasné ochrany a vrátit se zpět na Ukrajinu, musí se rovněž do 8 dnů od ukončení víza odhlásit ze zdravotního pojištění. Učinit tak mohou prostřednictvím formuláře na webu VZP, případně také osobně na klientském pracovišti VZP ČR. V obou případech je nutné přiložit i požadovaný dokument (tj. Prohlášení o vzdání se oprávnění k pobytu za účelem dočasné ochrany) o ukončení dočasné ochrany. Ten obdrží občané Ukrajiny v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině nebo na pracovišti Ministerstva vnitra OAMP. Pokud již Česko opustili, mohou o vystavení potřebného dokumentu požádat na Velvyslanectví České republiky v Kyjevě nebo na Generálním konzulátu České republiky ve Lvově. Účast ve veřejném zdravotním pojištění končí dnem vzdání se víza dočasné ochrany, nikoli dnem vycestování.

Dodržení oznamovací povinnosti v obou případech je důležité v souvislosti s novelou zákona č. 65/2022 Sb., tzv. Lex Ukrajina, který změnil podmínky zdravotního pojištění pro Ukrajince, kteří přišli do Česka po 24. 2. Ukrajincům ve věku 18–65 let, kterým byla udělena dočasná ochrana, zaniká automatický nárok na úhradu zdravotního pojištění státem po 150 dnech od udělení víza.

Pokud nedoloží zdravotní pojišťovně důvody, pro které mohou být nadále považováni za státní pojištěnce, musí za ně platit pojištění zaměstnavatel, nebo si jej musí hradit sami jako OSVČ či OBZP. V opačném případě by jim mohl vzniknout dluh na veřejném zdravotním pojištění. Všechna oznámení je možné uskutečnit elektronicky prostřednictvím webových formulářů dostupných ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…