VZP: Výdaje za léčbu rakoviny rostou rychleji než počty nemocných. Za 5 let o 2 miliardy

20.02.2019 11:07

Náklady VZP na léčbu klientů s rakovinou stouply za posledních pět let o více než dvě miliardy korun, tj. o 16,36 %. Z jednotlivých skupin diagnóz nejvíce narostly výdaje na léčbu nádorů mužských pohlavních orgánů (48,28 %), na nádory kůže (44,09 %) a na nádory hlavy a krku (43,95 %).

VZP: Výdaje za léčbu rakoviny rostou rychleji než počty nemocných. Za 5 let o 2 miliardy
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Počet pacientů s rakovinou se za stejnou dobu zvyšoval pomaleji – loni jich oproti roku 2014 bylo více o 20 894 (+7,14 %). Nejrychleji i zde přibývalo nemocných s rakovinou mužských pohlavních orgánů (+16,12 %) a s nádory kůže (+13,49 %), mezi ně se ale na druhé místo vklínily nádory štítné žlázy a dalších žláz s vnitřní sekrecí (+15,92 %).

To, že náklady rostly rychleji než počty nemocných, je způsobeno neustálým zdokonalováním léčby. Moderní léky jsou většinou účinnější, avšak také výrazně dražší než do té doby běžně užívané přípravky. To ostatně platí nejen u rakoviny. Příkladem může být často zmiňovaná biologická léčba – před deseti lety ji VZP zaplatila 16 tisícům nemocných a vydala za ni pět miliard. Loni to ale bylo skoro 40 tisíc pacientů a náklady přesáhly deset miliard.

Následující dvě tabulky přesně ukazují, které orgány postihují nádory nejčastěji, kolik stojí léčba a jaký je trend v porovnání předchozích pěti let. Uvedené počty pacientů přitom představují všechny nemocné, kteří byli v daném roce s rakovinou konkrétního orgánu léčeni, tedy nejen nově odhalené případy. Náklady jsou uvedeny v tisících korun.

Kde nejčastěji útočí rakovina – počty nemocných v jednotlivých letech:


Pozn.:
*Jde o předběžné údaje, které se ještě mohou mírně změnit, aniž by to však ovlivnilo trend.
** Součet pacientů ve všech uvedených skupinách neodpovídá celkovému počtu pacientů s onkologickou diagnózou – někteří jsou totiž uvedeni ve více skupinách, protože u nich nemoc postihla více orgánů.

Kolik stojí léčba u jednotlivých skupin nádorů – částky jsou v tisících Kč:


Pozn.: *Jde o předběžné údaje, které se ještě mohou mírně změnit, aniž by to však ovlivnilo trend.

S dalším navýšením výdajů na léčbu pacientů s onkologickými diagnózami počítá VZP i v letošním roce. Podle předběžných odhadů by za rok 2019 mohly překročit 15,24 miliardy korun.

VZP se dlouhodobě zaměřuje na prevenci rakoviny i v nabídce benefitů pro své klienty. Těm nabízí například příspěvek až 2 500 korun na odvykání kouření nebo až 500 korun na vyšetření kožních znamének na melanom. Pro ženy ve věku 30-45 je připraven příspěvek 300 korun na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření prsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…