VZP: Za jakých podmínek by uhradila pojišťovna plastiku očních víček, při níž by se odstranila převislá kůže, která člověku vadí?

22.07.2019 10:06

Otázka týdne

VZP: Za jakých podmínek by uhradila pojišťovna plastiku očních víček, při níž by se odstranila převislá kůže, která člověku vadí?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Operace očních víček (blepharoplastika) je nejčastější plastickou operací. Jde o korekční operaci očních víček, při které se odstraňuje nadbytečná převislá kůže horních víček včetně tukových prolapsů. Jedná se především o kosmetickou operaci, která je jen výjimečně hrazena zdravotní pojišťovnou – pokud je indikovaná z medicínského důvodu.

Kůže víček je nejtenčí a nejjemnější z celého těla, je mimořádně mimicky zatížená, protože je prakticky v neustálém pohybu, a je vystavena stále i škodlivým zevním vlivům. Extrémně jsou namáhána hlavně horní víčka, kde postupně kůže povadá a vytváří se kožní převis, který může dosáhnout až k okraji víček. U dolních víček nedochází k tak výraznému pohybu kůže a nevytváří se zde nikdy tak velké nadbytky kůže. Jsou zde však výrazné problémy s tzv. tukovými prolapsy. Postupně se ztrátou elasticity dochází ke ztrátě pevnosti vazivových pouzder, ve kterých jsou na tukových polštářích uloženy v kostěné schránce oči. Následně dochází k prolapsu tuku pod víčka, který postupně víčka vyklenuje, a vznikají tukové váčky pod očima. Všechny tyto změny jsou ovlivněny jednak vnitřními faktory (geneticky podmíněné), ale i zevními vlivy (umělé osvětlení, počítačové a televizní obrazovky, kouření, životospráva). Nejedná se tedy jen o kosmetickou záležitost (přirozené stárnutí kůže obličeje), ale i o funkční změnu. Pohyb víček je omezen a dochází i k zúžení periferního vidění, oči jsou náchylnější k únavě, zhoršuje se vidění.

Zcela výjimečně a jen za přesně stanovených podmínek může operaci očních víček hradit zdravotní pojišťovna po schválení revizním lékařem. Povoluje se pouze na základě zdravotních indikací a k žádosti o úhradu výkonu je nutné zdravotní pojišťovně doložit vyšetření perimetru pacienta, ze kterého je zřejmé omezení jeho zorného pole shora.

Klient tedy navštíví očního lékaře, který s výsledkem perimetrického vyšetření podá žádost o úhradu operace k posouzení reviznímu lékaři pacientovy zdravotní pojišťovny. Po schválení revizním lékařem provede pojišťovna úhradu v případě, že je operační zákrok proveden na pracovišti, které má s pojišťovnou smlouvu a má nasmlouvaný příslušný zdravotní výkon (75399 – Dermatoplastika jednoho víčka nebo blepharochalasis – excize jednoho víčka + odstranění tuku a záhyb).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…