VZP bude hradit delší péči mobilních hospiců, dohodla se s odbornou společností

23.01.2018 12:30

Je to dobrá zpráva pro klienty VZP, kteří by závěr života chtěli strávit doma v kruhu svých blízkých. Služby mobilních hospiců, s nimiž má největší zdravotní pojišťovna smlouvu, budou v letošním roce hrazeny déle, než tomu bylo doposud.

VZP bude hradit delší péči mobilních hospiců, dohodla se s odbornou společností
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Na novince se v minulých dnech dohodla VZP s Českou společností paliativní medicíny, což je nejvyšší odborná autorita v oboru. Aktuální dohoda uvolnila cestu k úhradě péče mobilních hospiců za desítky milionů korun.

VZP je v zajištění péče mobilních hospiců hrazené ze zdravotního pojištění průkopníkem. Jako jediná ze všech pojišťoven ji ve vybraných zařízeních svým klientům hradí už od roku 2015 a nyní má smlouvu s dvaceti mobilními hospici v celém Česku. Zbývajících šest zdravotních pojišťoven se teprve rozkoukává a postupně se zřejmě bude snažit tuto konkurenční výhodu VZP alespoň částečně dohnat. Z průzkumů totiž vyplývá, že 80 % lidí by chtělo strávit poslední dny života raději doma než v lůžkovém zařízení. VZP je pro ně proto zatím při výběru pojišťovny mnohdy jasná volba.

Čerstvá dohoda mezi nejsilnější zdravotní pojišťovnou a Českou společností paliativní medicíny zajišťuje, že VZP bude svým klientům hradit péči mobilních hospiců dvakrát tak dlouho než dříve. Zatím byly podmínky nastaveny tak, že pojišťovna platila u dospělých klientů 30 a u dětských 90 ošetřovacích dnů. To mělo vést lékaře k tomu, aby pacienty do služeb mobilních hospiců svěřovali skutečně až v samotné terminální fázi života.

Od nynějška ale bude VZP hradit dospělým péči po dobu 60 dnů (druhých třicet dnů bude hrazeno v degresní sazbě). U dětských klientů bude nově možné hradit péči mobilního hospice ze zdravotního pojištění až 180 dnů (v degresní sazbě bude druhých devadesát dnů). Ve sporných případech je navíc VZP připravena jednat i o delší úhradě.

Mobilní hospice doplňují síť zařízení, s nimiž má VZP smlouvy na poskytování paliativní péče. Za služby svým klientům v konečné fázi života platí každoročně kolem jedné miliardy korun, přičemž tato částka rok od roku roste. Například lůžkovým hospicům poslala loni VZP 136 milionů korun a v letošním roce se očekávají náklady 156 milionů korun (nárůst o 14,7 %). Paliativní péči poskytuje nemocným také většina agentur domácí péče – těm VZP loni zaplatila 1,27 miliardy korun a pro letošek počítá s částkou 1,33 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…