VZP učila děti poskytovat první pomoc

25.09.2012 9:25

Díky projektu První pomoc dětem se v průběhu léta téměř 5 000 dětí naučilo základní pravidla poskytování první pomoci. Program desítek dětských táborů po celé republice byl doplněn o besedy s odborníkem, který děti seznamoval s poskytováním první pomoci při zlomeninách, popáleninách, krvácení a řadě dalších úrazů a zdravotních problémů, se kterými se mohou setkat.

VZP učila děti poskytovat první pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Projekt se realizuje za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny a přibližuje dětem základní pravidla poskytování první pomoci. Jeho nedílnou součástí je výuková sada, která má vysvětlování pravidel první pomoci co nejvíce zjednodušit. Sada je určena pro organizátory dětských táborů, škol v přírodě, případně dalších akcí pro děti. Sada obsahuje zdravotnický materiál potřebný k poskytování první pomoci u nejčastějších druhů úrazů. Obsahuje také výukovou brožuru se základními pravidly, jak se při úrazech zachovat, jak přivolat pomoc nebo co je dobré mít v lékárničce vždy u sebe.

„Výuková sada dětem poskytuje základní přehled o nejčastějších typech úrazů a o dalších akutních zdravotních potížích, se kterými se v životě mohou setkat,“ vysvětluje Kateřina Pulkrábková z oddělení externí komunikace VZP. „Dozvědí se, jaké jsou příznaky jednotlivých těžkostí. Zjistí, kdy je vhodné zavolat záchrannou službu a kdy dokážou poskytnout pomoc samy. Naučí se, jak s dispečerem komunikovat, a co dělat ještě před příjezdem sanitky,“ dodává Pulkrábková.

Obsah výukové sady vychází z autolékárničky, její součástí je ale také soubor pracovních listů s vysvětlením základních úkonů při poskytování první pomoci. Protože všechny činnosti je potřeba dětem ukázat a umožnit jim vyzkoušet si je na vlastní kůži, byly součástí projektu také informační besedy, které byly zařazeny do programu desítek dětských táborů po celé republice.

Informace o projektu najdete na našich webových stránkách v rubrice Prevence úrazů dětí nebo na www.prvnipomocdetem.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…