VZP učila děti poskytovat první pomoc

25.09.2012 9:25

Díky projektu První pomoc dětem se v průběhu léta téměř 5 000 dětí naučilo základní pravidla poskytování první pomoci. Program desítek dětských táborů po celé republice byl doplněn o besedy s odborníkem, který děti seznamoval s poskytováním první pomoci při zlomeninách, popáleninách, krvácení a řadě dalších úrazů a zdravotních problémů, se kterými se mohou setkat.

VZP učila děti poskytovat první pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Projekt se realizuje za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny a přibližuje dětem základní pravidla poskytování první pomoci. Jeho nedílnou součástí je výuková sada, která má vysvětlování pravidel první pomoci co nejvíce zjednodušit. Sada je určena pro organizátory dětských táborů, škol v přírodě, případně dalších akcí pro děti. Sada obsahuje zdravotnický materiál potřebný k poskytování první pomoci u nejčastějších druhů úrazů. Obsahuje také výukovou brožuru se základními pravidly, jak se při úrazech zachovat, jak přivolat pomoc nebo co je dobré mít v lékárničce vždy u sebe.

„Výuková sada dětem poskytuje základní přehled o nejčastějších typech úrazů a o dalších akutních zdravotních potížích, se kterými se v životě mohou setkat,“ vysvětluje Kateřina Pulkrábková z oddělení externí komunikace VZP. „Dozvědí se, jaké jsou příznaky jednotlivých těžkostí. Zjistí, kdy je vhodné zavolat záchrannou službu a kdy dokážou poskytnout pomoc samy. Naučí se, jak s dispečerem komunikovat, a co dělat ještě před příjezdem sanitky,“ dodává Pulkrábková.

Obsah výukové sady vychází z autolékárničky, její součástí je ale také soubor pracovních listů s vysvětlením základních úkonů při poskytování první pomoci. Protože všechny činnosti je potřeba dětem ukázat a umožnit jim vyzkoušet si je na vlastní kůži, byly součástí projektu také informační besedy, které byly zařazeny do programu desítek dětských táborů po celé republice.

Informace o projektu najdete na našich webových stránkách v rubrice Prevence úrazů dětí nebo na www.prvnipomocdetem.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Starosta Želenic - Hasičská cisterna od ČEZ  je pro nás opravdu dar z nebes

16:05 ČEZ: Starosta Želenic - Hasičská cisterna od ČEZ je pro nás opravdu dar z nebes

Hasičskou cisternu CAS 30 převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ, mající svou základnu v Ele…