VZP vyřešila problém s úhradami léků pro těžce nemocné

10.06.2012 11:40

Úhrady z veřejného zdravotního pojištění u léčivých přípravků pro nemocné s cystickou fibrózou, pro děti trpící bolestmi a pro pacienty se syndromem suchých očí budou zachovány.

VZP vyřešila problém s úhradami léků pro těžce nemocné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V ostatních oblastech bude pojišťovna šetřit finanční prostředky v objemu 200 milionů korun za léky, které si každý může sám koupit v lékárně. Navíc se VZP podařilo dojednat snížení ceny některých preparátů na polovinu, což se projeví v bilanci pojišťovny rovněž pozitivně.

Na základě přechodných ustanovení zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, zanikají dnem 30. června 2012 výše a podmínky úhrady těch léčivých přípravků, které mohou být vydávány i bez lékařského předpisu. Úhrady zanikají u těch léčivých přípravků, u kterých SÚKL do 1. června 2012 neobdrží žádost od všech zdravotních pojišťoven o ponechání úhrady při poskytování ambulantních zdravotních služeb ve veřejném zájmu.

Cílem Všeobecné zdravotní pojišťovny je zajistit potřebnou léčbu těm skupinám pacientů, které léčivé přípravky v kategorii volně prodejných léčiv potřebují pro léčbu vážného chronického onemocnění, a současně efektivně nakládat s prostředky veřejného zdravotního pojištění.

Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv bude v řádné lhůtě doručena žádost o ponechání úhrad pro tyto skupiny léčivých přípravků:

ATC: A09AA02 (multienzymové přípravky)

Vzhledem k závažným dopadům na nemocné, kteří potřebují multienzymové přípravky, bude požádáno o ponechání celé skupiny. Do budoucna ovšem počítáme s úhradou těchto léčiv pouze pacientům s algickou formou chronické pankreatitidy, rakovinou nebo resekcí pankreatu a pacientům s cystickou fibrózou.

M01AB05, M01AE01 (diklofenak, ibuprofen)

Běžná léčiva proti bolesti a zánětům by dle názoru VZP hrazena být neměla, ovšem mezi těmito přípravky se nachází rovněž léčiva nižší síly, která jsou první volbou terapie bolesti u dětských pacientů, budeme tedy žádat o ponechání skupiny v úhradách. V následném správním řízení pak navrhneme úhrady jen pro dětské pacienty.

S01XA20 („umělé slzy“)

Umělé slzy jsou nezbytnou terapií pacientům se syndromem suchých očí (sicca syndrom, Sjögrenův syndrom). Z těchto důvodů požádáme o ponechání úhrad.

Poté, co proběhnou správní řízení na SÚKLu, bude obnovena úhrada i u některých ostatních přípravků pro určité skupiny pacientů. Tito pacienti budou svým ošetřujícím lékařem informováni a mohou pro překlenutí této doby využít možnosti si lék vyzvednout na recept ještě do konce června. V mimořádných případech bude možné využít zvláštního režimu úhrady. VZP tak nejen pečuje o hospodárnost systému veřejného zdravotního pojištění, ale dokáže zajistit vše potřebné pro vážně nemocné pacienty, kteří patří nejčastěji právě mezi pojištěnce VZP.

U ostatních skupin léčivých přípravků se domníváme, že v případě nezbytné nutnosti existují jiné formy farmakoterapie, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, případně nebude pro pacienta zatěžující si takové přípravky v akutním případě zakoupit.

reklama

autor: VZP

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…