Valorizaci 3,5 milionu důchodů od ledna 2020 provede ČSSZ automaticky

11.12.2019 21:14

Od lednové splátky roku 2020 se valorizují všechny vyplácené důchody. Základní výměra důchodu se zvýší o 220 Kč, procentní výměra důchodu vzroste o 5,2 % a dále se navýší o dodatečnou částku 151 Kč. Zvýšení vyplácených důchodů provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ně žádat.

Valorizaci 3,5 milionu důchodů od ledna 2020 provede ČSSZ automaticky
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Od lednové splátky roku 2020 se valorizují všechny vyplácené důchody. Základní výměra důchodu se zvýší o 220 Kč, procentní výměra důchodu vzroste o 5,2 % a dále se navýší o dodatečnou částku 151 Kč. Zvýšení vyplácených důchodů provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ně žádat.

Zvýšení základní a procentní výměry důchodů je upraveno nařízením vlády č. 260/2019 Sb., na základě kterého se valorizují důchody vyplácené z českého důchodového pojištění, které byly přiznány před 1. 1. 2020, a to od splátky důchodu splatné po 31. 12. 2019.

Všem příjemcům důchodu, bez ohledu na to, zda je jim důchod vyplácen bezhotovostně na účet nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty, s. p., zašle ČSSZ v období od poloviny prosince 2019 do poloviny ledna 2020 písemné oznámení o zvýšení důchodu běžnou listovní zásilkou na jejich adresu evidovanou v ČSSZ.

O kolik se důchody zvýší

Valorizace se týká všech druhů důchodů, tj. starobních, včetně předčasných starobních důchodů, invalidních (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), vdovských, vdoveckých a sirotčích. Základní výměra důchodu (stejná pro všechny druhy důchodů) se zvýší o 220 Kč, tj. z 3 270 Kč na 3 490 Kč. Procentní výměra důchodu, která je individuální a závisí na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech (výdělcích), vzroste o 5,2 %. Navíc se procentní výměra důchodu zvýší o 151 Kč.

Příklad valorizace tzv. sólo vypláceného důchodu

Je-li letos důchod vyplácen ve výši například 13 436 Kč (průměrná výše sólo starobního důchodu ke konci září 2019), tvoří ho základní výměra 3 270 Kč a procentní výměra 10 166 Kč. Od lednové splátky důchodu v roce 2020 se základní výměra zvýší o 220 Kč na 3 490 Kč, procentní výměra se zvýší o 5,2 %, tj. o 529 Kč (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru) a dále o 151 Kč. Od lednové splátky bude výše důchodu činit 14 336 Kč měsíčně, tj. důchod se celkově zvýší o 900 Kč.

Zvýšení v případě souběhu důchodů

U souběhu přímých a pozůstalostních důchodů se zvyšuje procentní výměra každého důchodu o 5,2 % své hodnoty, která náleží ke dni zvýšení. Dodatečná částka zvýšení (151 Kč) náleží v případě souběhu důchodů pouze jednou, a to k důchodu, jehož procentní výměra se vyplácí v plné výši. Základní výměra náleží při souběhu důchodu pouze jednou. U souběhu dvou sirotčích důchodů (oboustranní sirotci) náleží dodatečná částka zvýšení k důchodu, ke kterému se vyplácí základní výměra.

Příklad souběhu výplaty důchodu starobního a vdovského:

valorizace3

Valorizují se i tzv. dílčí důchody

Zvýšení se týká také tzv. dílčích důchodů, které byly přiznány podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. V tomto případě se zvýšení základní výměry stanoví v dílčí výši, to znamená, že se zvýší o poměrnou část z 220 Kč, která odpovídá poměru české doby vůči celkově získané době pojištění. Procentní výměra důchodu se zvýší o 5,2 % své hodnoty, která náleží ke dni zvýšení, a dále o dodatečnou částku. Dodatečná částka k dílčímu důchodu činí poměrnou část ze 151 Kč odpovídající stejnému poměru dob, ve kterém se stanoví zvýšení základní výměry.

Zvyšují se také příplatky k důchodům

Od lednové splátky 2020 se zvýší i vyplácené příplatky k důchodu přiznané podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem, a příplatky podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich. Tyto příplatky se zvýší o 5,2 % částky příplatku náležející ke dni zvýšení a dále o dodatečnou částku 151 Kč.

Zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, se od ledna 2020 nezvyšuje.

Příklady valorizace:

valorizace1

valorizace2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…