Vánoce na dluh? Pro mnoho Čechů samozřejmost

02.12.2019 13:33

Vánoce a dluhy u nás v České republice patří k sobě stejně jako kapr a bramborový salát. Mnoho Čechů má pocit, že bez úvěrů nedokážou svátky ustát. Se splácením mají ale často problémy. Jak se vyhnout komplikacím a nevýhodným nabídkám?

Vánoce na dluh? Pro mnoho Čechů samozřejmost
Foto: Shutterstock
Popisek: Půjčky - ilustrační foto

Chcete půjčku na dárky? Jasně, proč ne!

Hory jídla, cenné dary, drahá výzdoba – zdá se, že takto dnes mnoho lidí definuje kouzlo Vánoc. Ne každý na to ale má. Potom může nastat dvojí situace. V prvním případě se rodina spokojí s tím, na co vystačí výplata nebo úspory s rizikem, že Vánoce nebudou z hlediska moderních nároků úplně dokonalé a že možná někteří členové domácnosti zažijí pod stromečkem mírné zklamání.

V druhém případě „hlava rodiny“ něco takového nepřipustí a raději sáhne po vnějším zdroji financí, aby zajistila harmonický Štědrý den. Tímto způsobem situaci podle průzkumů řeší už téměř pětina Čechů. V reálu to ale může být i mnohem víc. Právě před koncem roku je totiž o úvěry – a zejména o rychlé nebankovní půjčky – zcela nebývalý zájem.

Vánoce do 10 tisíc

Okolo 90 % obyvatel české kotliny utratí za dárky k Vánocům pod 10 000 Kč. Průměrná útrata za tyto položky pak u nás činí necelých 6 tisíc korun. Pro téměř 20 % populace jsou svátky těžkou finanční zátěží. Vzhledem k tomu, že spousta domácností má jen minimální úspory, může se i pár tisíc za Vánoce změnit v problém. Řada lidí se ale chce rozšoupnout ještě mnohem víc a vánoční útraty jdou i do desítek tisíc korun.

Oblíbená úvěrová řešení

Mezi úvěrovými službami jsou nejpopulárnější spotřebitelské půjčky, splátkové nákupy a také rychlé a drobné půjčky s krátkou dobou splatnosti. Lidé ale často řeší problém s nedostatkem prostředků na poslední chvíli. Pak se impulzivně uchylují i k nevýhodným nabídkám, případně se nechají nalákat na promo akci bez toho, aby znali detailně její podmínky.

Jak si vybrat půjčku?

Chystáte-li se vzít si půjčku, rozhodně se nevrhejte do podepisování smluv s horkou hlavou. I když vás možná tlačí čas, dopřejte si ho dostatek, abyste mohli porovnat půjčky a dobře si vybrat. Věnujte dostatek pozornosti samotnému poskytovateli. Vybírejte půjčky od ověřených a známých společností. Především ale vždy dobře čtěte podmínky. Zaměřte se nejen na úroky, ale zejména RPSN a taky na případné sankce.

Alternativa jménem Zonky

Pokud rádi zkoušíte moderní věci, možná vás zaujme i relativně nová a neotřelá služba Zonky na P2P půjčky. Jde o platformu, přes kterou můžete získat finance, které vám chybějí. Od klasického úvěru se celá služba liší v tom, že si peníze půjčujete od investorů, kterými jsou běžní lidé.

Systém je přehledný a půjčit si můžete 20 000 až 750 000 Kč s úrokem od 3,99 %. Nabídky jsou obecně výhodné a podmínky jsou v mnoha ohledech příznivější, flexibilnější a lidštější než u tradičních poskytovatelů. Půjčit si na Vánoce od jiných lidí je zajímavým řešením, ale opět u něj platí, že je nutné si vše předem pořádně spočítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…